"Tužilaštvo tempiralo saopštenje,činjenice u drugom planu"

Iz odluke tužilaštva da ne pokreće krivični postupak u slučaju "helikopter" očigledno da se više razmišljalo o posledicama po javno mnjenje nego o činjenicama.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2016.

15:16

Foto: Tanjug, arhiva

To je ocena vojnog analitičara Aleksandra Radića.

"Tužilaštvo je saopštenje očigledno tempiralo u skladu sa procenom kakve će posledice imati po javno mnjenje. Odabralo je pažljivo datum saopštenja, čekajući da se malo zaboravi i da stignu dva nova helikoptera, što pokazuje da se više razmišljalo o refleksijama na javnost nego o činjenicama", rekao je Radić agenciji Beta.

Radić je dodao da je tužilaštvo sve to isto moglo da zaključi i saopšti i pre godinu dana, ali se pokazalo da je važnije kako će to da bude prihvaćeno u javnosti.

"Otprilike, kao da je neko hteo da poruči: 'Dobili ste dva nova helikoptera za jedan i šta sada hoćete?'", rekao je Radić.

On je rekao da je vojna komisija uradila svoj deo posla i da je iz tih dokumenata, manje-više, jasno koji su elementi leta doveli posadu "na put bez povratka", ali da je odlukom tužilaštva zaobiđen ne samo krivični nego i politički i medijski aspekt čitave afere.

"Taj deo afere je bio van zone odgovornosti vojnih komisija. One su se bavile onim šta se dešavalo u vojnom aparatu a sada nećemo imati utvrđenu moralnu i političku odgovornost, a upravo je to najslabija tačka vlasti", rekao je on.

On je izrazio žaljenje zbog toga što sada nećemo saznati kako je moguće da se odluke o angažovanju oružanih snaga "donose privatno, na osnovu ličnih procena i želja da se ostvari pozitivan medijski efekat".

"Najmoćniji političari i Aleksandar Vučić odbacili su svaku mogućnost da se ozbiljno razgovara o odnosu politike prema vojnoj organizaciji i sve se svelo na manipulativne izjave o zlim namerama i mržnji onih koji smišljaju nepostojeće afere", rekao je Radić.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je ranije danas da neće biti pokrenut krivični postupak protiv osoba koje učestvovale u pripremi i izvršenju zadatka, kada je u padu helikoptera, 13. marta prošle godine, poginulo sedmoro ljudi.

Kako je Tužilaštvo navelo, Komisija za osnovno ispitivanje udesa i Komisija za ispitivanje vanrednog događaja nisu utvrdile da je to delo izvedeno iz nehata ili sa umišljajem. Navodi se i da je u predistražnom postupku ustanovljeno da je u lancu komandovanja bilo propusta ali da oni nemaju krivično pravnu težinu, već eventualno disciplinsku.

Sedam osoba - jedna beba, lekari i posada helikoptera, poginulo je pri padu helikoptera Mi-17 Vojske Srbije u blizini aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu. Helikopter je trebalo da preveze bebu iz Novog Pazara na lečenje u Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: