"Knez Lazar će večno ostati na Kosovu, kao i svi Srbi"

Šef Kancelarije za KiM Marko Đurić otkrio je u Severnoj Mitrovici Spomenik knezu Lazaru i rekao da će Lazar večno ostati na Kosovu jer su Srbi rešeni da ostanu.

Izvor: Beta

Utorak, 28.06.2016.

19:08

Knez Lazar, slika Vladislava Titelbaha

"Lazar je ovde da ostane, jer su i Srbi ovde da bi ostali i neka ovde pred Bogom i pred svetim knezom Lazarom to bude naša zakletva", rekao je Đurić.

On je poručio da je vidovdanska zakletva - zakletva čitavog srpskog naroda i da bez gledanja u prošlost nema budućnosti.

"Bez kosovske lekcije ne može biti ni budućih pobeda, a prva pobeda koju svaki Srbin treba da ostvari jeste pobeda nad sopstvenim identitetskim dilemama i nesigurnostima", rekao je Đurić.

Osim toga, direktor Kancelarije za KiM poručio je da srpski narod mora čuvati svoj identitet i biti složan jer se bez toga ne može uspešno suočavati sa izazovima.

Prema njegovim rečima, narod i država se mogu voleti na različite načine, ali se Srbija ne može voleti bez Kosova i Metohije.

Đurić je rekao da je "Lazarov glas nadjačavao buku i bes silnih" i usmeravao srpski narod na pravi put podsećajući na to ko je i odakle potiče.

"Toliko je snažan i neodoljiv zov Lazarev da nas je i danas ovde okupio da podignemo jedan pravi kip dostojan njegove veličine", rekao je Đurić i dodao da je srpski narod posle Kosovskog boja više voleo da podiže spomenike od reči koje je mogao kroz istoriju da nosi sa sobom u zbeg i koje niko nije mogao da sruši i oskrnavi.

Đurić je rekao da "kosovska legenda" za srpski narod ima snažnu političku dimenziju, nacionalnu simboliku i poruku kako da bude bolji i uspešniji.

Vladika raškoprizrenski Teodosije sa sveštenstvom osveštao je Spomenik knezu Lazaru, visok deset metara, rad vajara Miroljuba Stamenkovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: