Šulc Britaniji: Zahtev za izlazak još koliko u utorak

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc pozvao je Veliku Britaniju da već u utorak, 28. juna, zvanično podnese zahtev za istupanje iz EU.

Izvor: B92

Nedelja, 26.06.2016.

13:18

Šulc Britaniji: Zahtev za izlazak još koliko u utorak
Foto: Beta, AP

Šulc je rekao za nemački list “Bild am Zontag” da se sada "očekuje da vlada Velike Britanije dostavi zahtev" i da je samit zakazan za utorak "pravi trenutak za to".

Šefovi diplomatija šest zemalja osnivača Evropske unije ocenili su u subotu na sastanku u Berlinu da Velika Britanija, posle odluke o izlasku iz EU, treba što pre da počne proceduru istupanja iz članstva.

Predvodnici kampanje za izlazak Velike Britanije iz EU naveli su da ne žure kada je u pitanju pokretanje člana 50 Lisabonskog sporazuma o istupanju iz članstva EU kojim će početi dvogodišnja procedura pregovora o trgovini, razmeni i poslovnim vezama između te zemlje i Unije.

Procedura povlačenja počinje onog trenutka kad se postigne dogovor o modalitetima povlačenja ili posle dve godine od najave Velike Britanije Evropskom savetu o odlasku.

Osim toga, izjavio je i da ne veruje da bi moglo doći do lančane reakcije u drugim zemljama EU posle Bregzita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: