"Bregzit je poziv za buđenje onima kojima je stalo do EU"

Beč -- Odlazeći predsednik Austrije Hajnc Fišer ocenio je da je Bregzit poziv za buđenje ne onih koji su protiv EU, već onih kojima je stalo do Unije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Fišer je u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir" rekao da je Bregzit događaj od istorijskog značaja i poručio da u današnje vreme nemaju značaja nacionalizmi, već bliska saradnja svih zemalja u Evropi.

On smatra da neće uslediti domino-efekat, jer je Velika Britanija uvek imala specijalni status u EU i veliki broj protivnika Unije.

"U Austriji, ali i drugim zemljama EU ne vidim nikakve naznake da bi mogli predstojati dalja istupanja iz članstva", naglasio je Fišer.

On je uveren da su demokratije Evrope dovoljno snažne da savladaju krizu.

"Demokratije imaju dovoljno snage. Nema razloga da se dovode u pitanje demokratski sistemi. Međutim unutar demokratskih okvira da su postali teži zadaci, koje treba danas savladati", precizirao je Fišer.

On je kazao da su, istovremeno, očekivanja postala veća, što je uzrok zašto je nezadovoljstvo povećano.

"Veliki zadaci u narednih 20 godina biće, najpre da se situacija detaljno i jasno analizira. Dalje da ne nudimo jeftine parole, koje ne dospevaju do srži problema. Treće je da se povuku ispravni zaključci i da se realizuju", istakao je Fišer dodajući da će to iziskivati puno napora i doprinosa politike i privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu