"Bregzit je poziv za buđenje onima kojima je stalo do EU"

Odlazeći predsednik Austrije Hajnc Fišer ocenio je da je Bregzit poziv za buđenje ne onih koji su protiv EU, već onih kojima je stalo do Unije.

Izvor: B92

Nedelja, 26.06.2016.

10:38

Foto: Tanjug

Fišer je u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir" rekao da je Bregzit događaj od istorijskog značaja i poručio da u današnje vreme nemaju značaja nacionalizmi, već bliska saradnja svih zemalja u Evropi.

On smatra da neće uslediti domino-efekat, jer je Velika Britanija uvek imala specijalni status u EU i veliki broj protivnika Unije.

"U Austriji, ali i drugim zemljama EU ne vidim nikakve naznake da bi mogli predstojati dalja istupanja iz članstva", naglasio je Fišer.

On je uveren da su demokratije Evrope dovoljno snažne da savladaju krizu.

"Demokratije imaju dovoljno snage. Nema razloga da se dovode u pitanje demokratski sistemi. Međutim unutar demokratskih okvira da su postali teži zadaci, koje treba danas savladati", precizirao je Fišer.

On je kazao da su, istovremeno, očekivanja postala veća, što je uzrok zašto je nezadovoljstvo povećano.

"Veliki zadaci u narednih 20 godina biće, najpre da se situacija detaljno i jasno analizira. Dalje da ne nudimo jeftine parole, koje ne dospevaju do srži problema. Treće je da se povuku ispravni zaključci i da se realizuju", istakao je Fišer dodajući da će to iziskivati puno napora i doprinosa politike i privrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: