Glas za Bregzit razbesneo mlade Britance

London -- Mladi Britanci izrazili su bes prema starijim, uglavnom evroskeptičnim glasačima na referendumu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Istovremeno pokušavaju da se pomire sa činjenicom da je na referendumu o članstvu Britanije u Evropskoj uniji pobedila opcija za izlazak.

Na Tviteru je jedan od najčešćih heštegova #NotInMyName (Ne u moje ime), prenela je agencija AFP.

"Ljuta sam. Oni koji su glasali za izlazak iz EU, neće morati da se bore sa teškom budućnošću", ističe Meri Trejnen (23), tehnološki konsultant koja živi u londonskom trendi naselju Šordič.

Prema anketi agencije za istraživanje javnog mnjenja "Majkl Eškroft", među mladima između 18 i 24 godina starosti, čak njih 73 odsto je glasalo za ostanak u EU, dok se među onima između 25 i 34 godina njih 62 odsto izjasnilo za ostanak u Uniji.

Sa druge strane, čak 60 odsto Britanaca starijih od 65 godina je glasalo za izlazak Britanije iz bloka, pokazala je anketa.

Riči Zavijer, 21-godišnji barmen, kaže: "Mislim da nije u redu da stariji govore u naše ime. Ne želim da budem neosetljiv, ali mi ćemo biti tu puno više godina od njih. Zato se sada pomalo osećam kao da mi je neko ukrao budućnost."

Na sastanku opozicione Laburističke stranke danas u Londonu su mnogi izrazili zabrinutost oko generacijske podele, na koju je ukazao referendum, na one koji ne pamte kakva je bila Britanija pre Evropske unije i na one koji to pamte.

"Ne smemo zanemariti činjenicu da su mladi ljudi u velikom broju glasali za ostanak u EU", izjavio je lider Laburista DŽeremi Korbin.

Mnogi mladi Britanci su posle jučerašnjeg neočekivanog rezultata referenduma izrazili bes na društvenim mrežama

"Ovakav ishod referenduma ne predstavlja mlađu generaciju, koja će morati da živi sa posledicama takvog glasanja", napisao je na Tviteru Luk Tenzli.

Druga korisnica Tvitera napisala je: "Odbijam da krijem svoj bes, strah i tugu zbog odluke koja će promeniti moju budućnost na gore".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu