"Roditelji EU": Da se ne igramo, Britanija odmah da ide

Berlin -- Šefovi diplomatija šest država osnivača EU poručili su posle sastanka u Berlinu da Britanija što pre treba da počne proceduru izlaska iz EU.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Getty Images
Getty Images

Navodi se da je to neophodno kako Unija ne bi bila držana u stanju "limba," a Francuska je zatražila da novi britanski premijer hitno preuzme dužnost.

Ministri spoljnih poslova Nemačke, Francuske, Holandije, Italije, Belgije i Luksemburga saglasni su da London ne sme da odlaže kompleksnu proceduru izlaska iz Unije, rekao je domaćin skupa, nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer.

"Zajednički saopštavamo da proces mora početi što je pre moguće kako ne bi završili u produženom periodu limba umesto da se usredsredimo na budućnost Evrope i radimo na njoj," rekao je Štajnmajer, prenosi AFP.

"Britanija mora hitno da aktivira član 50 Lisabonskog sporazuma koji omogućava da počnu pregovori o izlasku iz EU," izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Žan Mark Ero posle sastanka.

Ne bi bilo prihvatljivo da Briranija "igra mačke i miša", rekao je on novinarima.

"Naravno treba da bude imenovan novi britanski premijer i za to će verovatno biti potrebno nekoliko dana, ali ovo je hitno," rekao je Ero.

On je istakao da je u intersu Britanije i Evropljana da se izegne period neizvesnosti koji bi imao finansijske posledice i koji bi mogao imati i ekonomske i političke posledice, preneo je Rojters.

Belgijski ministar spoljnih poslova Didije Rejnolds je rekao da Evropa mora da pruži odgovore na pitanja imigracije, bezbednosti i posla, a njegov holandski kolega Bert Kendrs istakao je da Evropa ne može da prihvati politički vakum.

"Ne možemo se ponašati kao da je sve po starom" rekao je on.

Vreme je izuzetno važno, istaknuto je nakon sastanka kom su prisustvovali i šefovi diplomatija Italije i Luksemburga Paolo Đentiloni Luksemburga Žan Aselborn.

"Razumemo i poštujemo rezultat referenduma i razumemo da je Britanija sada skoncentrisana na sebe. Ali London nema odgovornost samo prema Britaniji. Sada se i nama mora omogućiti da se usredsredimo na budućnost Evrope a to znači da posle odluke Britanije mora početi proces njenog izlaska," rekao je Štajnmajer okružen ministrima, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu