Junker besan na Britance: Što čekate oktobar? Idite odmah

Berlin -- Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da planirani odlazak Britanije iz EU nije "prijateljski razvod" i zatražio da on bude što brži.

Izvor: Tanjug
Podeli
Beta/AP
Beta/AP

"Ne razumem zašto je britanskoj vladi potrebno da do oktobra odlučuje da li će poslati pismo o razvodu Briselu. Ja bih ga želeo odmah", rekao je Junker sinoć za nemačku državnu televiziju ARD.

On je priznao da se EU nadala da će Velika Britanija ostati, a da je sada ključno odvajanje obaviti što pre i što bezbolnije.

Junker je za nemački "Bild" kazao i da od samog britanskog EU komesara Džonatana Hila zavisi da li će ovaj britanski lord ostati na svojoj funkciji u Briselu.

Za 73 britanska poslanika u Evropskom parlamentu, Junker je rekao da mogu da odu i pre okončanja mandata 2019, pogotovo oni evroskeptični koji su "radili protiv institucije kojoj pripadaju".

Junker je rekao da je situacija drugačija u slučaju oko 1.000 Britanaca zaposlenih u EU birokratiji, jer oni po rečima predsednika Evropske komisije rade za Brisel, a ne za London.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu