Pola miliona za novi referendum, čeka se Kameron, ali...

London -- Više od pola miliona Britanaca je potpisalo peticiju za raspisivanje novog referenduma o ostanku Velike Britanije u Evropskoj uniji.

Izvor: B92
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Kako prenose svetski mediji, za svega nekoliko sati prikupljeno je 100.000 potpisa što znači da peticija mora da bude uzeta u obzir u parlamentarnoj debati u vremenskom periodu od najdalje godinu dana, a veoma brzo je broj zainteresovanih premašio pola miliona.

Zbog toga je sajt za peticije privremeno bio oboren.

“Portal nije u funkciji zbog velikog broja istovremenih korisnika na jednoj peticiji, značajno većeg nego u bilo kom drugom slučaju“, navela je portparolka Donjeg doma parlamenta.

Pokretač peticije Vilijem Oliver Hili je naveo da je potrebno uvesti i odredbu o neophodnih 60% podrške za bilo kakvu odluku na referendumu, da li se radilo o ostanku ili izlasku u Evropsku uniju, kao i da se izjašnjavanje proglasi nevažećim ukoliko se ne odazove najmanje 75% Britanaca.

Debata u parlamentu bi mogla da se dogodi veoma brzo, ukoliko premijer Dejvid Kameron bude još neko vreme ostao na tom mestu, iako je najavio ostavku i povlačenje, verovatno u oktobru.

Ipak, nije verovatno da bi drugi referendum zaista mogao da bude održan, prošle godine je oko 200.000 ljudi potpisalo peticiju za legalizaciju kanabisa, ali je predlog za raspravu o tom pitanju u parlamentu odbijen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu