Bregzit naročito pogodio Skandinaviju - priče o "Švegzitu"

London -- Evroskeptici iz skandinavskih zemalja predložili su raspisivanje referenduma sa pitanjem članstva u EU, ubrzo nakon proglašenja rezultata Bregzita, prenosi AP.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Danska Narodna partija pozvala je na održavanje referenduma sa pitanjem članstva u EU, ali je premijer Danske odbacio takvu mogućnost.

Kristian Tulsen, šef danske Narodne partije, rekao je da bi referendum bio "dobar demokratski običaj".

"Verujem da Dance treba pitati da li žele da pratimo Veliku Britaniju ili ostavimo stvari ovakve kakve su trenutno", rekao je Tulsen.

Danski premijer Lars Leke Rasmusen odbacio je pozive na raspisivanje referenduma ali je priznao da su rezultati Bregzita otvorili i tu mogućnost.

"Mi pripadamo Evropskoj uniji" rekao je Rasmunsen u obraćanju novinarima.

Danska nije prihvatila sve uslove ugovora o članstvu Evropskoj uniji iz straha od gubitka suvereniteta.

Danska, kao ni Švedska ne planiraju održavanje referenduma, prenosi AP.

Lider Stranke za nezavisnost Velike Britanije, Najdžel Fardž, uopzorio je da je "opšte poznato da će rezultat Bregzita pokrenuti domino efekat u zemljama na severu Evrope, počevši sa Danskom" prenose svetske agencije.

U Švedskoj, koja je 1995. godine postala član EU, antimigrantske Švedske Demokrate, objavili su na svom Tviter nalogu "Sada čekamo Švegzit".

"Švedske demokrate će sada pojačati pritisk na vladu. Naša zemlja mora da obnovi dogovore postignute sa Evropskom unijom" rekao je lider stranke Džimi Akeson koji već duže vreme zahteva raspisivanje referenduma sa ovim pitanjem.

Švedska Levičarska stranka je predložila da se obnove dogovori sa EU, ali je njihov lider Jona Šosted je rekao da želi "prvo da vidi kako će izgledati britanski novi odnos sa unijom", prenose svetski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu