"EU umire, izbili smo prvu ciglu iz zida"

Lider "Izađi" kampanje Najdžel Faraž izjavio je da "EU umire", da su oni izbili prvu ciglu iz zida, kao i da sada širom Evrope stranke traže izlazak.

Izvor: B92

Petak, 24.06.2016.

08:43

Foto: Tanjug

„Bilo je ovo i te kako dugo putovanje... sada je tu 17 miliona ljudi koji su glasali za Bregzit“, rekao je Faraž i dodao: Ponosan sam na sve koji su imali hrabrosti da ustanu i urade pravu stvar.

Kako kaže, imigracija je bila problem koji je pobedio na ovom glasanju. Prema njegovim rečima, evroskeptične partije širom Evrope sada govore o napuštanju EU kao nikada pre, navodeći Holandiju, Dansku i Švedsku.

Ubrzo nakon objavljivanja rezultata britanskog referenduma oglasili su se i lideri pojedinih evropskih desničarskih partija sa zahtevima za istim glasanjem.

„EU umire. Nadam se da smo izbili prvu ciglu iz zida“, navodi lider „Napusti“ kampanje.

Nakon toga u obraćanju ispred britanskog parlamenta rekao je da je Velikoj Britaniji potrebna „Brezit vlada“ koja će zemlju izvesti iz EU.

Navodi i da je potrebno da pregovori o izlasku počnu što pre, kao i da 24. treba proglasiti za nacionalni praznik – Dan nezavisnosti.

„Postoji 183 zemlje u svetu koje slave Dan nezavisnosti. Sada možemo da postanemo 148 zemlja“, ističe on.

Po zatvaranju birališta lider UKIP je imao nešto drugačiji stav.

Takođe, kaže i da je „veoma teško“ vidi kako Dejvid Kameron može da ostane premijer.

„Mislim da je veoma teško da Kameron ostane premijer jer se toliko umešao u kampanju, pričao kakve će nam se strašne stvari dogoditi ukoliko izađemo, recesija, pretnja ratom... Teško mogu da zamislim da će on biti Bregzit premijer. Možda grešim, ali sumnjam“, rekao je on.

Britanski premijer Dejvid Kameron verovatno više neće obavljati tu funkciju pobede pristalice izlaska Britanije iz EU, piše AP. Međutim, britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond poručio je da će Kameron i dalje biti premijer iako je Britanija glasala za izlazak iz Evropske unije.

Građani Velike Britanije na referendumu glasali su za izlazak iz EU.

BBC i Skaj njuz su već oko 5.00 izjutra proglasili pobedu opcije koja se zalagala za to da London napusti “društvo evropskih naroda”.

Prema prognozama tih medija, za Bregzit je glasalo 52% Britanaca i tako bi trebalo da ostane, ukoliko u finalnom brojanju glasova ne dođe do nekih dramatičnih promena.

Kako je izgledala noć koja će zauvek promeniti Evropu pročitajte u BLOGU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: