Dačić: Odluka Britanaca ne menja put Srbije

Beograd -- Odluka Britanaca na referendumu nema nikakve veze kada je reč o političkom putu Srbije, rekao je ministar inostranih poslova u tehničkoj vladi Ivica Dačić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Kako kaže, Srbija treba da nastavi evropski put i radi svoj deo posla.

Osim toga, on je naveo da je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić za 10.30 sati zakazao sednicu Vlade Srbije.

Pročitajte još:

Na toj sednici, kako je Dačić rekao za RTS, tema će, pored ostalog, biti i reakcija na referendum, odnosno na očuvanje stabinosti u zemlji.

Država će, prema njegovim rečima, preduzeti sve svoje mere kako bi se sačuvala ekonomska i finansijska stabilnost u uslovima kada dolazi do određenih poremećaja na svetskom tržištu koji su nastali nakon izjašnjavanja Britanaca na međunarodnom finansijskom tržištu.

Dačić ne veruje da će odluka Britanac uticati na nestajanje EU i evropske ideje.

"EU je pretrpela značajan udarac, ali čini mi se i da je Velika Britanija pretrpela veliki udarac", rekao je Dačić, dodajući da je autonomno pravo svakog naroda da odlučuje o svojoj sudbini bez obzira da li se ta odluka nekom dopada ili ne.

Podsetio je i da Velika Britanija, bez obzira što je bila deo EU, nikada u potpunosti nije delila sve mehanizme EU, da je zadržavala određeni nivo posebnosti i imali velike rezerve prema EU.

"Kada je reč o Srbiji, mi treba da gledamo naše interese", naglasio je Dačić.

Međutim, britanski analitičar i stručnjak za Balkan Džejms Ker Lindzi u intervjuu za B92.net kaže da bi izlazak Britanije iz EU uglavnom bio loš za Srbiju i Balkan.

Prema konačnim rezultatim britanskog referenduma o izlasku iz EU za izlazak je glasalo 51,89 odsto građana a za ostanak u Uniji 48,11 odsto.

Na osnovu prebrojanih glasova u sva 382 lokalna izborna centra, za izlazak je glasalo 17,410,742 građana a za ostanak 16,141,241 glasača, javlja Rojters.

Kako je izgledala noć koja će zauvek promeniti Evropu pročitajte u BLOGU.

Dešavanja ovog jutra i reakcije na referendum iz čitavog sveta možete pratiti na novom blogu - OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 298 idi na stranu