Referendum uživo: Uskoro kraj, mladi za ostanak u EU?

Građani Velike Britanije odlučuju da li će ostati deo EU ili će napustiti Uniju, što bi moglo znatno da utiče i na njihovu zemlju, ali i na čitavu Evropu.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.06.2016.

08:00

Referendum uživo: Uskoro kraj, mladi za ostanak u EU?
Foto: GettyImages

22:16 - Akademski stručnjaci procenjuju da je oko 61,6 odsto mladih glasalo za ostanak u EU.

21:09 - Ostalo je nešto manje od dva sata do zatvaranja birališta, dok će rezultati referenduma biti saopšteni tek u jutarnjim časovima.

19:59 - Rekordna izlaznost na referendum. Na referendumu je registrovan rekordan broj ljudi – 46.499.537, javio je BBC. Britanci su glasali po katastrofalnom vremenu, pljuskovima i poplavom. Kako prenosi “Gardijan“, očekuje se da izlaznost u Škotskoj bude između 70 i 80 odsto. 19:28 - Komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos izjavio je danas da je britanski narod "sastavni deo naše evropske porodice" i ocenio da je održavanje referenduma o izlasku ili ostanku Velike Britanije u EU "jedan od najvažnijih trenutaka u modernoj evropskoj istoriji".

"Građani Velike Britanije, sastavni deo naše evropske porodice, odlučuju da li žele da ostanu ili izađu iz naše zajedničke evropske domovine", rekao je Avramopulos na finansijskoj konferenciji, koja se održava u blizini Atine,prenela je AP.

18:36 – Najmanje dva glasačka mesta su morala da budu izmeštena zbog poplava koje su prouzorkovale jake kiše. Kiša satima pada u određenim delovima Londona, gde je nekoliko kuća poplavljeno, a građani teško dolaze do biračkih mesta.

18:23 - Francuski predsednik Fransoa Oland ocenio je danas da će biti potrebno "oživljavanje izgradnje Evrope", bez obzira na ishod referenduma o ostanku Velike Britanije u Evropskoj uniji (EU).

"Bez obzira na volju britanskog naroda, biće neophodno da oživimo izgradnju Evrope. Danas je važan dan za Evropu jer će se Evropa promeniti bez obzira na ishod referenduma", ocenio je francuski predsednik izrazivši nadu da će ta zemlja ostati članica Unije.

18:14 – Policija u britanskim oblastima Nantvič, Midlevič posećuje svako glasačko mesto, čak i ona u ruralnim područjima gde birači dolaze na konjima. 17:59 - Konačni rezultati referenduma očekuju se oko sedam ujutru, kada bi trebalo i premijer Dejvid Kameron da bude spreman da se obrati naciji, piše "Independent".

16:58 - Osnivač sajta Vikiliks DŽulijan Asanž, koji se nalazi u zatvoren ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012. godine, planira da na internetu bude domaćin emisije o referendumu na kojem se Britanci izjašnjavaju o ostanku u Evropskoj uniji.

Asanž, inače Australijanac, nedavno je rekao da je "prilično sklon" tome da Britanija napusti Uniju, tvrdeći da članstvo te zemlje u EU sprečava napredovanje 28-članog bloka.

Emisija će ići uživo preko interneta i biće emitovana večeras od 20 sati do sutra ujutro, kad se očekuju rezultati britanskog referenduma.

Prema najavama, gosti u Asanžovoj emisiji će biti bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis, muzičar Brajan Ino i "bivši pripadnici CIA".

16:12 - Kako javlja reporterka B92 iz Londona Ivana Konstantinović, atmosfera u tom gradu ne odaje utisak kao da se na glasačkim mestima dešava nešto veliko. Glavna tema u kafićima i na ulici jesu fudbal i Evropsko prvenstvo, mada na to utiču i propisi prema kojima britanski mediji imaju ograničenja u izveštavanju do zatvaranja glasačkih mesta.

Zvaničnici najavljuju da će rezultati stići "za vreme doručka", dok se novinari nadaju da će to biti i ranije. Prve projekcije se očekuju oko četiri časa ujutru, a B92.net će cele noći pratiti razvoj situacije. 15:59 - Angela Merkel ponovila da bi želela da u EU bude 28, a ne 27 članica, ali je rekla i da "svaki ishod Evropa mora da prihvati mirno".

15:37 - Kampanja za napuštanje.EU je postavila verovatno svoj poslednji video-spot (ako ne bude bilo pobedničkog). U njemu se današnji dan proglašava za "dan nezavisnosti" i podseća koliko je velika britanska nacija - fotografijama i snimcima vojnih podviga, sportskih uspeha, ali i naučnih dostignuća.
Foto: Getty images
15:21 - Ako se može verovati ljudima koji žive od toga da "namirišu" kakav će biti ishod nečega, jutro koje će svanuti će biti kao i mnoga dosad - Britanija će ostati u EU.

Prema poslednjoj telefonskoj anketi Ipsos Mori ,opcija "ostanak" ima četiri procentna poena prednosti (52/48). U domaćim kladionicama je kvota oko 1,2 za ostanak, dok čuveni "Vilijam Hil" još sigurniji i daje koeficijent 1,12. 14:48 - Danci: Britanci, mrzimo i mi EU, ali ostanite

Danski list "Berlingske" objavio je editorijal na engleskom jeziku u kojem moli građane Britanije da ostanu u Evropskoj uniji.

Osim toga, oni strahuju da bi evroskeptična Danska mogla da izgubi svog ključnog saveznika u Briselu.

"Mi u Danskoj razumemo vaš skepticizam u vezi EU, možda bolje od bilo koje druge zemlje. Tri puta smo glasali protiv Unije, 1992, 2000. i 2015, ali nikad nismo glasali da izađemo iz tog bloka", navodi desno nastrojeni list, a prenela je agencija AFP.

Opširnije - OVDE.

12:30 - Britanski tabloid "San" današnjom naslovnom stranom poziva Britance na Dan nezavisnosti. Podsećamo, "San" snažno podržava izlazak Britanije iz EU. 14:22 - Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da se nada da će Britanci glasati za ostanak u Evropskoj uniji.

Merkelova je rekla da bi volela da, nakon Bregzita, svi porazgovaraju o budućnosti bloka - ne samo šest država osnivača ili samo članovi evrozone, prenosi Rojters.

Merkelova je dodala da već sledećeg utorka, na samitu lidera EU, može da se održi "miran sastanak".

14:14 - "Neodlučni" Najdžel Faraž

Lider Partije za nezavisnost Velike Britanije Najdžel Faraž našalio se s novinarima pre glasanja na referendumu o ostanku ili izlasku zemlje iz EU, rekavši da je "neodlučan".

Farad je glasao u jednoj osnovnoj školi u blizini njegove kuće u severnom delu Kenta, preneli su britanski mediji.

"Neodlučan sam, ne znam šta da zaokružim", našalio se Faraž.

Faraž je odlučio da se povuče iz poslednje TV debate pred referendum. Iz kabineta istaknutog zagovornika kampanje za izlazak iz Unije sinoć je navedeno da je Faraž ovu odluku doneo iz "porodičnih razloga". 14:09 - "Sputnjik" na dan referenduma u Britaniji donosi priču o „Nacionalnom pokretu Teksasa“ koji zastupa ideju o održavanju referenduma na kojem bi se građani izjasnili o eventualnom izlasku iz okvira SAD.

Datum referenduma još nije utvrđen, za “Sputnjik” govori Daniel Miler, vođa tog pokreta.

„Da nismo ubeđeni da nas ima mnogo i da predstavljamo većinu, ne bismo ni inicirali taj referendum. Prema podacima koje smo dobili nakon nedavne ankete podrška našoj ideji raste. Sve je više pristalica“, kaže Miler.

Opširnije - OVDE.

13:48 - Referendum od ostanku ili izlasku Velike Britanije iz Evropske unije 30. je plebiscit u Uniji od kako je Britanija pre 43 godine ušla u taj blok. Na 18 dosadašnjih referenduma glasalo se za EU, a na 11 je EU "izgubila".

Prvi referendum bio je 1972. u Danskoj, gde je 63 odsto glasača bilo za, a 31 odsto protiv priključenja Evropskoj ekonomskoj zajednici (EEZ). Izlaznost je bila čak 90 odsto.

Opširnije - OVDE.

13:33 - Španski „Mundo“ objavio je intervju sa ser Nikolasom Soumsom, unukom Vinstona Čerčila.

„Moj deda bi glasao da ostanak Britanije u EU“, izjavio je Soums, doduše ne prvi put.

Vinston Čerčil važi za kuma evropskog ujedinjenja, a pred referendum u Velikoj Britaniji citirali su ga i oni koji zagovaraju ostanak i oni koji su za Bregzit. 13:11 - Profesor Brajan Koks, za kojeg „Gardijan“ piše da je „omiljeni britanski naučnik“ tvitovao je da je glasao grafitnom olovkom za svaki slučaj, ukoliko iz MI5 bude želela da posle promeni. 13:00 - Telefon i internet ne mogu da se dogovore ko vodi

U, kako se veruje, prvom istraživanju javnog mnjenja objavljenom na dan referenduma "Ipsos mori" daje ostanku Britanije u EU prednost od četiri procenta, prenosi „Gardijan“. To je istraživanje rađeno preko telefona u danima pred referendum

Ostani: 52%

Izađi: 48%

Međutim, stručnjak za izbore Majk Smitson ističe da istraživanja vršena preko telefona pokazuju da je kampanja „Ostani“ u prednosti, ali da onlajn ankete pokazuju suprnosti - da vode oni koji su za to da Britanija napusti EU.

Jedna od metodologija je pogrešna, još nije poznato koja.

12:51 - Na glasanje su izašli i čovekovi najbolji prijatelji. 12:45 - Da li će izlazak Velike Britanije iz EU uticati na put Srbije ka članstvu u EU ne zavisi od naše zemlje, navodi ministar pravde Nikola Selaković.

Opširnije - OVDE.

12:30 - Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland izjavio je da se nada da će danas na referendumu Britanci izabrati da ostanu u EU, kao i da će se nada da će se Evropa, ako odluka bude drugačije, time pozabaviti na "racionalan način".

"Predsedavao sam komitetom koja je dodelila Nobelovu nagradu Evropskoj uniji, tako da je odgovor očigledan - zaista se nadam da će Ujedinjeno Kraljevstvo da ostane. Verujem da će, u slučaju drugačijeg ishoda, Evropa morati sa tim da se pozabavi na racionalan način, tako da će preživeti", poručio je Jagland u izjavi za „Gardijan“.

Opširnije - OVDE.

12:24 - Kiša pravi probleme, ali građani čekaju u redovima

Referendum o ostanku u EU u nekim delovima Velike Britanije odvija se usred poplava izazvanih snažnim pljuskovima, javila je agencija AP.

Prema prognozama meteorologa, u Londonu će u narednih nekoliko sati pasti obilna kiša, a noćašnja oluja izazvala je poplave u nekim delovima grada zbog čega je saobraćaj otežan.

Londonske vatrogasne službe primile su nekoliko stotina poziva zbog loših vremenskih prilika, najviše zbog udara munje i potopljenih vozila.

Agencija za životnu sredinu izdala je četiri upozorenja na opasnost od poplava i 22 alarma u jugoistočnim delovima zemlje, dok je za većinu drugih oblasti prognozirano sunčano vreme. 12:09 – Glasao britanski ministar pravce Majkl Gouv, veliki zagovornik izlaska Britanije iz EU. On je čak tokom kampanje kao argument zbog čega bi Britanija trebalo da izađe iz EU navodio to da Srbija želi da uđe.

11:48 – „Izađi“ kampanja ima „veoma velike šanse“ da napravi jedan od najvećih političkih turbulencija u modernoj istoriji, rekao je lider UKIP-a Najdžel Feradž i malo "bocnu" suparnički tabor.

„Zaista mislim da imamo veoma velika šanse. Sve je do izlaznosti i mislim da će oni 'mekani' koji su protiv ostati kod kuće“.

11:19 – Glasao lider laburista Džeremi Korbin.

11:16 - Kineski mediji: Britanija igra rizičnu političku igru

Ukoliko Britanci izglasaju izlazak iz EU, Velika Britanija će izgubiti uticaj na globalnom nivou, pišu kineski mediji.

Opširnije - OVDE.

11:03 - Britanski mediji pišu o potencijalno velikoj izlaznosti i navode da se čak na pojednim mestima stvaraju redovi za glasanje. Izlaznost je bitna - stručnjaci smatraju da ako bude velika to znači da je mnogo mladih izašlo i glasalo, što onda znači prednost za ostanak Britanije u EU.

Osim toga, na internetu je u toku velika borba dve kampanje. 10:54 - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, ljut zbog odnosa Unije prema Ankari, kaže da bi i Turska mogla da uradi isto što i Britanija - raspiše referendum o EU.

"I mi možemo da pitamo građane da li treba da nastavimo pregovore sa Evropskom unijom ili da ih okončamo. Ako narod kaže 'nastavite' onda bi smo nastavili", rekao je Erdogan, prenela je AFP.

Opširnije - OVDE.

10:49 - Škotska premiijerka i liderka Škotske nacionalne partije Nikola Stardžon glasala je na referendumu.

10:27 - Bivši gradonačelnik Londona Boris Džonson rekao je za britanski „Telegraf“ da je mu je današnje glasanje važnije od njegove budućnosti u britanskoj politici.

„Iskreno, ukoliko je ovo kraj moje karijere... Imao sam osam godina kao gradonačelnik Londona, veoma sam uživao, bila je to velika privilegija. Odlično, što se mene tiče“.

Džonson je naveo da je kampanja za izlazak bila o optimizmu i samopouzdanju.

"Ovo je apsolutno prekretnica priče o našoj zemlji jer mislim da, ako i dalje budemo u EU, to će nagrizati našu demokratiju. To me zabrinjava", rekao je Džonson.

10:15 - Britanski premijer Dejvid Kameron glasao je u Londonu sa suprugom Samantom na referendumu o ostanku ili izlasku zemlje iz Evropske unije. 10:04 - Nemački list "Bild" pozvao je Britance da glasaju za ostanak u Evropskoj uniji, obećavši da će im u tom slučaju "priznati gol sa Vemblija iz 1966. godine".

"Dragi Britanci, ako ostanete u EU...onda ćemo vam priznati gol sa Vemblija", objavio je Bild, uz fotografiju kontoverznog gola engleskog fudbalera Džefa Harsta u finalu Svetskog prvenstva protiv tadašnje Zapadne Nemačke.

Harst je, naime, tada posle produžetaka u 101. minutu dao gol, čime je Englesak povela sa 3:2, iako se lopta od prečke odbila na gol-crtu i izašla u polje.

Opširnije - OVDE. 09:39 - Profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović kaže da u razgovorima o posledicama odluke o eventualnom izlasku Britanije iz EU ima i preterivanja.

"Ona je važnija za samu Britaniju nego za EU, barem kratkoročno. U Britaniji se radi o značajnim pitanjima koja pogađaju i sastav zemlje. Najavljena je, na primer, mogućnost novog škotskog referenduma nakon toga. Drugo, Britanija bi se izlaskom iz EU našla u situaciji dugotrajnog pregovaranja o izlasku", rekao je Jović za N1.

Opširnije - OVDE.

09:28 - Nalik izbornoj tišini u Srbiji u Britaniji je na snazi referendumska tišina - regulisano je o čemu i na koji način može izveštavati, a jedna od tih tema je svakako i EU.

09:11 - Nemački ambasador u Beogradu Aksel Ditman nada se da će se građani Velike Britanije na referendumu izjasniti za ostanak zemlje u EU.

"Danas je važan dan Evropu. Valja sačekati kako će glasati građani Velike Britanije. Ja se svakako nadam se da će odluka biti pozitivna. EU se nalazi pred velikim izazovima"

Opširnije - OVDE.

08:15 – Rekordan broj registrovanih glasača

Na referendumu u Britaniji glasaće rekordan broj ljudi - 46.499.537.

8:00 – Otvorena su birališta.

Rezultati referenduma će biti poznati oko 4.00 izjutra (5.00 po srednjoevropskom vremenu), pošto se birališta budu zatvorila u 22.00 (23.00 po srednjoevropskom vremenu).

Prema jednom od poslednjih istraživanja britanskog javnog mnjenja pred referendum koja je sprovedena za dnevni list "Tajms", pokazalo je da su zagovornici ostanka u Uniji ponovo u vođstvu.

U toj anketi, rađenoj juče, 51 odsto ispitanika izjasnilo se za Veliku Britaniju u EU, a 49 odsto za izlazak iz evropskog bloka.

Ključna pitanja u kampanji bila su ekonomija i imigracija pri čemu je svaka od strana optuživala onu drugu za raspirivanje straha, a na javno mnjenje uticalao je i tragičan događaj u završnici kampanje kada je Džo Koks, proevropska poslanica opozicionih laburista, ubijena dok se prirpemala da održi sastanak sa biračima u Birstolu.

Na birališta će izaći britanski i irski državljani, kao i državljani Komonvelta koji imaju prebivalište u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i državljani UK u inostranstvu koji se poslednjih 15 godina nalaze biračkim spiskovima. Pravo glasa ovog puta imaće i građani Gibraltara.

Britanija je sličan referendum održala i 1975. godine kada je 67 odsto građana glasalo za ostanak te zemlje u Evropskoj ekonomskoj zajednici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: