Kameronova borba: Šta je hteo, šta tražio, a šta dobio

Početkom godine britanski premijer Dejvid Kameron je pokušao da dobije bolje uslove za članstvo svoje države u Evropskoj uniji.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.06.2016.

09:00

Kameronova borba: Šta je hteo, šta tražio, a šta dobio
Getty Images

Kako je 2015. godine, posle trijumfa njegovih Konzervativaca na izborima najavio, Britanci će izaći na birališta kako bi odredili dalju sudbinu svoje države.

Ukoliko kažu "da" ostanku u Evropskoj uniji, Velika Britanija će u budućnosti imati povlašćen status, ali Kameron nije dobio sve što je hteo...

Suverenitet

Šta je Kameron hteo: Da Britanija dobije mogućnost da bude izopštena iz namere EU da se stvori "nikad bliža unija naroda Evrope". Takođe i da London ne bude uključen u dalju političku integraciju u "formalnom, jednostranom smeru". Davanje većih ovlašćenja nacionalnim parlamentima, kako bi mogli da blokiraju evropske zakone, ukoliko nisu saglasni sa njima.

Šta je Kameron napisao: "Treba prepoznati da Ujedinjeno Kraljevstvo nije posvećeno daljoj političkoj integraciji Evropske unije".

Šta piše u konačnom dogovoru: Jasno je da se sve što se bude odnosilo na dalje približavanje u okvirima Evropske unije neće se odnositi na Ujedinjeno Kraljevstvo.

Šta je Kameron dobio: Brisel je prihvatio načelo "crvenog kartona", odnosno da ako 55% nacionalnih parlamenata može da blokira ili stavi veto na predlog Evropske komisije. Pitanje je kako će to biti korišćeno, s obzirom na to da je princip "žutog kartona", koji već postoji, upotrebljen svega dva puta.
Getty Images
Pitanje migranata i socijalne pomoći

Šta je Kameron hteo: U manifestu Konzervativaca se navodi da će insistirati da evropski migranti koji žele poreske olakšice i dečiji dodatak morati da žive u EU bar četiri godine. Isti period je predviđen i za dobijanje socijalnog smeštaja.

Takođe, zatraženo je da se ukine mogućnost da tražioci poslova u EU mogu da računaju na sve povlastice, kao i da oni koji ne nađu zaposlenje za šest meseci moraju da odu sa teritorije EU.

Kameron je želeo da Brisel donese odluku kojom zabranjuje migrantima da novac od socijalne pomoći šalju u zemlje porekla, a u slučaju da je dete migranta u drugoj državi, gubilo bi se pravo na dečiji dodatak, bez obzira na to koliki porez plaća.

Šta je Kameron napisao: Novi zakoni bi trebalo da omoguće upozoravajući mehanizam koji može da odgovori na dolaske radnika iz drugih država. To bi omogućavalo državi članici da strancima limitira pristup olakšicama, za najviše četiri godine.

Šta piše u konačnom dogovoru: Savet Evropske unije će omogućiti članici EU da limitira pristup novopridošlim radnicima u EU olakšicama u periodu od četiri godine od trenutka zapošljvanja. Ovu mogućnost će države članice moći da koriste u periodu od sedam godina.

Što se tiče davanja za decu, odbačen je zahtev za ukidanje mogućnosti slanja novca u zemlju u kojoj dete živi, ali je navedeno da taj novac može da se upotrebi za "troškove života". Uz napomenu da Evropska komisija ne želi da se sličan pristup primeni i na penzionere.

Šta je Kameron dobio: Tražio je 13-godišnji period "vlasti" država članica da limitiraju olakšice radnicima sa strane. Ipak, taj predlog će biti razmotren ukoliko London ostane u EU. Nije mu prošao ni zahtev za zabranu slanja novca za izdržavanje dece. Ako migrant izgubi posao, ne svojom krivicom, moći će da dobije novi šestomesečni rok za traženje posla, uključujući i socijalno stanovanje.
Getty Images
Obezbeđivanje sigurnosti zemljama van evrozone

Šta je Kameron hteo: Eksplicitno priznavanje da evro nije jedina valuta u Evropskoj uniji, osiguravanje da zemlje van evrozone nisu u neravnopravnom položaju. Sigurnost dakoraci buduće finansijske unije ne mogu da budu preneti na članice koje nisu u evrozoni, kao i da Velika Britanija ne treba da učestvuje u "spasavanjima" u okviru evrozone.

Šta je Kameron napisao: Mere, čiji je cilj jača ekonomska i monetarna unija, će biti na dobrovoljnom nivou za zemlje koje za valutu nemaju evro. Pravni akti među zemljama članicama evrozone treba da poštuju unutrašnje tržište.

Šta piše u konačnom dogovoru: Jezik monetarne unije nije promenjen, a u finansijskoj regulativi je dodato da će jedinstveni pravilnici biti primenjeni na sve kreditne i druge finansijske institucije kako bi se obezbedilo jednako polje za delovanje unutar unutrašnjeg tržišta.

Šta je Kameron dobio: Garancije da zemlje van evrozone neće morati da učestvuju u "spasavanjima davljenika". Dogovor uključuje pravo svake članice da izrazi zabrinutost o efektima odluka o evrozoni, kao i da se o tome treba razgovarati u Evropskom savetu. Dobio je i priznanje da EU ima više od jedne valute, ali je i dalje daleko od formulacije nekoliko valuta".

Konkurentnost

Šta je Kameron hteo: Proširenje pojedinačnog tržišta i redukciju tereta prekomerne regulacije.

Šta je Kameron napisao: EU mora da poveća napore ka povećanju konkuretnosti, kao i ka osnaživanju unutrašnjeg tržišta. To znači smanjivanje administrativnog tereta.

Šta piše u konačnom dogovoru: Obećanje za uspostavljanje redukcije "tereta" u ključnim saktorima, zajedno sa naporima evropskih institucija i država članica.

Šta je Kameron dobio: Više nego što je želeo, ali su neka obećanja data i ranije, pa nisu ispunjena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: