Sputnjik: Umesto Tačija, Veselji na sudu za zločine OVK

Beograd -- Optužnica protiv Kadrija Veseljija pred Specijalnim sudom za zločine OVK biće „zamena“ za Hašima Tačija za koga nema dovoljno materijala da bude optužen.

Izvor: Sputnjik
Podeli

Do toga neće doći, iako ga je nekadašnji specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti u svom izveštaju naveo kao glavnog osumnjičenog za zločine nad Srbima i za trgovinu ljudskim organima.

Kadri Veselji, predsednik Skupštine Kosova, prema saznanjima Sputnjika biće prvi u nizu visokih funkcionera iz Prištine koji će se naći na optuženičkoj klupi Specijalnog suda za ratne zločine i zločine OVK.

Veselji bi mogao da "otvori sezonu“ optuženih pred ovim sudom, i tako kao najviši kadar Tačijeve Demokratske partije Kosova (PDK) bude „primer“ za ostale, koje je Tači pozvao da se već sada predaju nadležnima ukoliko dobiju poziv.

Veselji će u neku ruku biti i "zamena“ za Hašima Tačija, za koga nema, kako saznajemo, dovoljno materijala da bude optužen pred ovim sudom, iako ga je nekadašnji specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti u svom izveštaju naveo kao glavnog osumnjičenog za zločine nad Srbima i za trgovinu ljudskim organima.

Sud bi, prema rečima Semjuela Žbogara, specijalnog predstavnika Evropske unije na Kosovu, trebalo bi da procesi budu započeti do kraja ove godine, mada izvori Sputnjika ukazuju da je izvesnije da se to desi u prvoj polovini iduće godine.

strana 1 od 57 idi na stranu