"Hrvatski narod dao značajan doprinos pobedi nad fašizmom"

Zagreb -- Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je hrvatski narod dao važan doprinos u pobedi nad fašizmom i nacizmom.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

"Svojim učešćem na strani antihitlerovske koalicije hrvatski je narod, zajedno s pripadnicima nacionalnih manjina, dao važan doprinos pobedi nad fašizmom i nacizmom”, izjavila je Kitarovićeva povodom Dana antifašističke borbe, 22. juna.

Kako kaže, odlukama ZAVNOH-a postavljen je temelj za proglašenje Republike Hrvatske nezavisnom državom “koju smo odbranili od velikosrpske agresije i oslobodili u Domovinskom ratu".

Ona je naglasila da te istorijske zasluge hrvatskih antifašista treba dostojanstveno da se obeleže s punim poštovanjem prema svim poginulima tokom Drugoga svetskog rata i svim žrtvama komunističkog režima nakon završetka rata.

Za razliku od prethodnih godina, centralnoj svečanosti u organizaciji Saveza antifašističkih boraca u šumi Brezovica ove godine nisu prisustvovali najviši državni zvaničnicima, već njihovi izaslanici.

Tehnički premijer Tihomir Orešković poslao je ministarku uprave Dubravku Jurlinu Alibegović, a predsednica Hrvatske – gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj se obeležava u spomen na 22. jun 1941. kada je u Brezovici kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, prvi takav u okupiranoj Evropi.

Tog datuma se ovaj dan obeležava od proglašenja nezavisnosti Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu