"Deklaracija pravi korak ka unapređenju odnosa"

Hrvatski ambasador u Beogradu Gordan Markotić ocenio je da je Deklaracija o unapređenju odnosa veliki i pravi korak za unapređenja odnosa.

Izvor: B92

Utorak, 21.06.2016.

21:21

Foto: Thinkstock

On je na prijemu povodom Dana državnosti i Dana oružanih snaga Hrvatske istakao i da će ta zemlja, kako je naglasio, na konstruktivan način doprinositi rešavanju otvorenih pitanja, nastavku procesa pomirenja i pružiti pomoć Srbiji na njenom evropskom putu.

"U predstojećem razdoblju ćemo nastojati da gradimo i negujemo čvrste odnose saradnje, međusobnog uvažavanja i partnerstva sa Srbijom", rekao je Markotić.

On je istakao da je jučerašnje potpisivanje deklaracije o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja od strane predsednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Aleksandra Vučića "veliki i pravi korak u tom smeru".

Markotić je rekao i da Hrvatska želi kontinuirano unapređenje odnosa sa svim susedima uključujući i one koje su u postupku integracije u zajednički evropski prostor.

Prema njegovim rečima, članstvo Srbije u Evropskoj uniji dugoročno je od velikog značaja za naše međudržavne odnose.

"Stoga ohrabrujemo i nudimo pomoć Srbiju u procesu reformi kao i postizanju evropskih vrednosti i standarda koji će doprineti lakšoj integraciji u EU", naveo je Markotić.

On je posebno istakao odličnu privrednu saradnju Srbije i Hrvatske dodavši da je robna razmena u 2015. godini dostigla skoro milijardu evra.

"Iskreno se nadamo da će se ova saradnja još više intenzivirati na dobrobit građana s obe strane granice", poručio je Markotić.

Prijemu su prisustvovali ministri unutrašnjih poslova i odbrane Nebojša Stefanović i Zoran Đorđević, predstavnici diplomatskog kora, javnog i kulturnog života Srbije.

Specijalni gosti bili su Primorsko-goranska županija i grad Rijeka, evropska prestonica kulture 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: