"Neobično - mandatar i predsednica, Dačić tu, Kovač ne"

Veliku ali neispunjenu želju srpskog predsednika Tomislava Nikolića da ovog proleća poseti Hrvatsku ostvario je Aleksandar Vučić, piše hrvatski “Telegram.”

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.06.2016.

19:17

Foto: Tanjug

Kako navode, Vučić se s hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović sastao u prilično neobičnim političkim okolnostima.

“Vučić je, naime, gledano strogo formalno, u Hrvatsku stigao kao tehnički premijer - njegova Vlada, čiji je mandatar, još nije sastavljena. Vučić je u Hrvatsku došao kada i ovde postoji tehnička Vlada i nije se susreo sa svojim kolegom Tihomirom Oreškovićem, već s hrvatskom predsednicom. Nadalje, Vučić je u Dalj, u sastavu srpskog izaslanstva, poveo svog (tehničkog) ministra inostranih poslova, Ivicu Dačića, ali tamo nije bilo njegovog hrvatskog kolege (tehničkog) ministra inostranih poslova Mire Kovača”, navodi se u tekstu Draga Hedla.

Osim toga, kako navode, u sastavu službenog hrvatskog izaslanstva nije bio niko iz Vlade – delegaciju Kitarovićeve su još činili samo njeni savetnici za unutrašnju i inostranu politiku, Mate Radeljić i Mate Granić.

U komentaru “Telegrama” dalje se navodi da je i Beogradu i Zagrebu bilo izuzetno važno da se sastanak održi i da se susretima u Hrvatskoj (Dalj) i Srbiji (Tavankut, Subotica) pošalje snažna politička poruka o istinskoj volji za poboljšanje bilateralnih odnosa.

“Koliko je Vučiću taj susret bio važan, najbolje potkrepljuje podatak da je ove nedelje otkazao dva važna, planirana i već dogovorena susreta, s čelnicima EU u Briselu i s visokim zvaničnicima američke administracije u Njujorku. Iz izvora bliskih hrvatskoj predsednici može se čuti kako je Vučić otkazivanjem tih poseta zapravo želeo još snažnije da naglasi svoj dolazak u Hrvatsku”, stoji u tekstu.

Kako kažu, razlog za to je i činjenica da je sastanak dogovoran i pripreman isključivo na inicijativu Zagreba i Beograda, bez ikakvog uticaja, nagovora ili sudelovanja međunarodne zajednice.

“Neki raniji susreti bili su gotovo iznuđeni pod međunarodnim pritiskom jer je cilj bio opustiti odnose u regionu za šta su ključni odnosi dve najveće države nastale raspadom Jugoslavije, Srbije i Hrvatske”, navodi “Telegram”.

Takođe, kako navode, Dalj i Tavankut, mesta u Hrvatskoj i Srbiji, koja su ključne tačke susreta Grabar Kitarović i Vučića, izabrani su kako bi se naglasila najvažnija tačka zajedničke Deklaracije o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja Hrvatske i Srbije - želja za poboljšanjem položaja nacionalnih manjina.

Dodatni razlog je u to što je Dalj mesto sa srpskom manjinom u kojem sve dobro funkcioniše i dvojezične table sa ćiricom ne izazivaju napetosti kao u Vukovaru, a i rodno je mesto velikog naučnika Milutina Milankovića.

“Telegram” navodi da je zajedničku Deklaraciju oblikovala hrvatska strana, a da je njen draft u Beogradu doživeo tek minimalne promene.

Kako je “Telegramu” rečeno iz izvora bliskih Pantovčaku, to je rezultat izvrsnih priprema i vrlo otvorenih razgovora vođenih u dogovaranju susreta državnika susednih zemalja.

“Ako je suditi po istinski dirljivom susretu meštana Dalja, koji su oduševljeno pozdravili Kolindu Grabar Kitarović i Aleksandra Vučića, njihov zajednički susret mogao bi pridoneti poboljšanju odnosa prema nacionalnim manjinama, kako srpske u Hrvatskoj, tako i hrvatske u Srbiji, ali i njihovom stvarnom suživotu s većinskim narodom”, zaključuje se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: