"Kitarović i Vučić mesecima tajno pripremali susret"

Hrvatski mediji kažu da je susret Vučića i Grabar Kitarovićeve istorijski i da dolazi u trenutku kada u Hrvatskoj pada Vlada, a Srbija čeka predsedničke izbore.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Beta, Kabinet hrvatske predsednice
Foto: Beta, Kabinet hrvatske predsednice

Kako navode, celodnevno druženje hrvatske predsednice i srpskog, zasad tehničkog premijera, mogao bi "biti novi početak u odnosu dveju država".

"Jutarnji list" navodi da se susret, o kome se nije pričalo u javnosti do pre neki dan, već "mesecima priprema u tajnosti", kako bi se otvorio put rešavanju nagomilanih problema iz prošlosti.

List piše da bez rešavanja tih problema "nema ni budućnosti" i da obe zemlje kreću u "komplikovan, ali važan impuls kako bi zatvorili knjigu neprijateljstva, jer nema mira na jugoistoku Evrope, ili zapadnom Balkanu dok se dogovor ne postigne".

"Jutarnji" piše da je ovo početak "dugotrajnog procesa".

Ostali hrvatski mediji preneli su intervjue koje su Grabar-Kitarovićeva i Vučić dali za RTS i HRT.

Hrvatska predsednica je uoči potpisivanja izjave o unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem rekla za RTS da očekuje da će ova ovaj susret biti „zaista istorijski“, jer obe strane žele da počnu s rešavanjem ključnih pitanja koja se tiču ovih dveju zemalja.

Vučić je u intervjuu za HRT izjavio takođe da veruje da će današnji susret biti prvi korak u stvaranju boljih odnosa Hrvatske i Srbije.

Koliku važnost hrvatski mediji pridaju ovom susretu pokazuje činjenica da većina hrvatskih portala iz minuta u minut prati njihov susret.

"Večernji list" navodi da će potpisivanje Deklaracije značiti "Zatopljivanje odnosa dveju zemalja", dok se vest s naslovom "Iz minuta u minut Kollinda i Vučić se susreli" nalazi na naslovnoj strani kao udarna vest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 298 idi na stranu