"Susret Kitarovićeve i Vučića je probijanje leda"

Susret hrvatske predsednice i premijera Srbije u tehničkom mandatu je značajan događaj jer su odnosi dveju država bili na ivici tenzija.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.06.2016.

09:19

Beta

To je ocenio potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke i predsednik SNV-a Milorad Pupovac.

On ističe da već dugo nije bilo susreta ove vrste posebno zbog toga što je, kako je rekao, proteklih godina i meseci stanje odnosa dviju država bilo vrlo napeto, posebno nakon činjenice da je Hrvatska pokušala da blokira otvaranje Poglavlja 23 u pregovorima Srbije i EU kao.

Ovaj susret je, smatra Pupovac, značajan jer će jedna od glavnih tema biti ono što predstavlja otvorena pitanja odnosa dveju zemalja: pitanje manjina, pitanje prekogranične saradnje, pitanje granice i ratnog nasleđa - nestalih osoba i kulturnog dobra.

S obzirom na to da Hrvatska trenutno ima tehničku vladu, predsednica nema velika ovlašćenja, a Vučić je u Srbiji još uvek mandatar ovaj je sastank specifičan, no Pupovac tvrdi da je i dalje bitan.

"Takvi susreti imaju barem dve značajne komponente: simbolično-političku kojom se pokazuje spremnost na saradnju i stvara prostor za dijalog, a drugi je operativan za koji predsednica nema u ovlastii, a Vučić ima. Moraće se pronaći mehanizam kako da se te razlike u kompetencijama usklade. No ako se i prva komponenta zadovolji i to će biti dovoljno", rekaoje Pupovac za regionalnu N1TV.

Na konstataciju da su se Vučić i Grabar Kitarović do sada sastali dva puta i na pitanje da li je tih susreta moglo biti više, Pupovac kaže:

"Verovatno nisu mogli više. Postoji pitanje i srpskog predsednika Nikolića koji je isto važan faktor. Ovo je probijanje leda, otvaranje vrata za dijalog dveju zemalja nakon čega će biti lakše da Grabar Kitarović dođe u Srbiju i sretne se s Nikolićom, a i da Vučić dođe u Hrvatsku i sretne se s predstavnicima vlasti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: