Kecman: Nije razlog Savamala, ja sam insistirao na uviđaju

Beograd -- Razrešeni načelnik UKP u Beogradu Dragan Kecman poručio je javnosti da mu nisu jasni razlozi smene, kao i da to svakako nije slučaj Savamale.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Kecman je naveo da je degradiran na drugo, izvršilačko radno mesto rešenjem ministra policije u tehničkoj vladi Nebojše Stefanovića.

Kako je naveo u saopštenju prosleđenom medijima, on bi ćutke prihvatio novonastalu situaciju da se u medijima nisu pojavile insinuacije da njegova smena ima veze s rušenjem u Savamali.

Rad beogradske Uprave kriminalističke policije u 2015.

*Četiri ubistva - sva rešena
*21 teško ubistvo sa nepoznatim počiniocem – rešeno 17
*Evidentirano 1.049 imovinskih delikata (286 više nego 2014)
*Podneto 314 krivičnih prijava za imovinske delikte (69 više nego 2014)
*Uhapšeno 199 osumnjičenih za imovinske delikte (43 više nego 2014)
*Rešena tri teška ubistva
*Od 1.471 razbojništva sa nepoznatim počiniocem rešeno 631
*Podneto 56 krivičnih prijava za teške krađe, a rešeno 110
*Ukradena 1.122 vozila, nađeno 404
*Zbog džepnih krađa uhapšena 71 osoba (43 više nego 2014)

Rešena teška ubistva u prošloj godini
*Vladana Veličkovića (36) - 18. januar ispred restorana „Majdan” na Voždovcu. Uhapšen pomagač Nikola N. (31) i Nemanja I. (34) u Austriji, kao i osumnjičeni Stanko B. (35) u Nemačkoj.
*Zufoe Hajrizaj (19) – 28. januara u barakama na Paliluli. Uhapšen je njen nevenčani suprug Suan B. (19)
*Draga Mašulovića (62)- 30. januar u garaži u Mirijevu. Uhapšen Obren Z. (36) i pomagači Ognjen Z. (32) i Danijela K. (34)
*Crnogorskog državljanina Gorana Radomana (38) – 19. februara u Novom Beogradu. Krivična prijava podneta protiv pomagača Luke S. (26), koji je u bekstvu. Za izvršiocem se traga.
*Aleksandre Antić (24) – 7. mart na Voždovcu.Uhapšeni Dragan D. (23), Miodrag R. (24) i Aleksandar Š. (24)
*Ljiljane (63) i Ivanke Đukić (92) – 1/2. mart na Vračaru. Uhapšena Teodora V. (40) i Borislav S. (40)
*Taksiste Ćire Treneski (42) i Miroslava Čvorovića (40) – 12. marta na Paliluli. Uhapšen Miroslav Matić (33)
*Miodraga Miloševića (41) – 2. mart u Obrenovcu. Uhapšen Aleksandar B. (35)
*Ruže Rebić (58) – 31. jul u Rakovici. Uhapšen njen brat Marinko R. (54)
*Saše Joksića (40) – 2. avgust crkva u Vraniću. Uhapšeni Marko P. (20) i Ivan A. (21)
*Saše Martinovića (45) – od 16. do 22. juna na Paliluli. Uhapšen Nedžmedin I. (23). Za Abdulom A. (21) raspisana potraga
*Aleksandra Joksića (35), vođe navijača „Jang bojsa” – 29. septembra u Rakovici. Uhapšen Konstantin D. (23)
*Miroslava Rankovića (70) – 8. novembra u Rabrovcu. Uhapšen unuk Miljan R. (24)
*Vladimira Bjelanovića (38) – 9. decembra na Vračaru. Uhapšeni Predrag R. (41) i Stefan B. (26)

Kecman u svom pismu navodi i da mu je "iz vrha MUP-a" nametnut zamenik, spominje "rijaliti istragu ubistva pevačice Jelene Krsmanović" i tvrdi da postoji pisani trag njegovog insistiranja da se izvrši uviđaj u Savamali, ali i njegovog ukazivanja na propuste u radu drugih u UKP Beograd.

"Pročitavši pažljivo suvoparno Rešenje koje mi je jutros uručeno, uočio sam da se ono često, gotovo ritualno poziva na Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta MUP-a (kao na citate Svetog pisma ili Njegoševog Gorskog vijenca). Što sam duže čitao, jasnije sam shvatao da nisam razrešen funkcije zbog nekog svog propusta, krivice, prekoračenja nadležnosti ili loših rezultata, već zbog 'potrebe službe, procesa i organizacije rada', što je isto kao da sam žrtva slučajnosti, prirodne stihije ili dejstva više sile", naveo je Kecman.

Kecman ističe da nije učestvovao u slučaju "Savamala" i da je "apsurdno što su se pojavile i najbezazlenije spekulacije u vezi sa tim".

"Odmah nakon rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici u noći 25. aprila, koja je ujedno bila i prva postizborna noć, insistirao sam (jedini ukazivao) na potrebu da se izvrši uviđaj na licu mesta i da se postupi u skladu sa pravnim normama, o čemu postoji pisani trag, službena dokumentacija koju mediji mogu dobiti na uvid. Ne mogu da dozvolim da me predstavnik sindikata policije nazove 'kolateralnom štetom', jer nisam pripadao tamnoj strani struke, pa ne mogu da odgovaram za grehe onih koji su je okaljali", naveo je Kecman.

On dodaje da je kao član Komisije za istraživanje ubistava novinara nastojao da utvrdi istinu i da "nekome izgleda smeta što je istraga na korak od rešenja slučaja ubijenog novinara Milana Pantića".

"Da li je moje Razrešenje poruka ubicama novinara i građana ove zemlje da sada opet mogu bez ikakvih prepreka i komplikacija da likvidiraju one koji drugačije misle?", pta Kecman.

Takođe, on pita gde je njegova odgovornost u tome što je njegov "naslednik, nametnuti zamenik, često mimo saglasnosti, a na osnovu direktive iz vrha MUP-a" vodio slučajeve umesto njega.

"Pitam se za šta je on danas nagrađen, činom mog razrešenja? Za koje konkretne profesionalne uspehe? Za rijaliti istragu ubistva pevačice Jelene Krsmanović? Za bahato preskakanje hijerarhije, odsustvo timskog rada, amaterizam? Nije on iz najdublje senke i dobre zaleđine rešavao nerešene slučajeve, i one novijeg datuma i u prethodnih 20-tak godina. To sam učinio ja, Dragan Kecman", navodi razrešeni načelnik.

On dodaje da su bili ugroženi i bezbednost njega i njegove porodice, kao i da se "ne oseća odgovornim za tuđe neuspehe i propuste".

"Na njih sam blagovremeno ukazivao, predlažući mere za uspešno i profesionalno razrešenje ćorsokaka neuspešnih istraga, o čemu takođe postoji interna dokumentacija", navodi Kecman.

Kecman dodaje i da rezultati UKP Beograd nikada nisu bili bolji nego u poslednjih godinu dana, o čemu govori i statistika.

"Ne znam zašto sam razrešen. To je na vama novinarima da utvrdite", naveo je Kecman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 298 idi na stranu