CIRSD: Predstavljena biografija Henrija Kisindžera / VIDEO

Beograd -- U Beogradu je predstavljena knjiga "Kisindžer: 1923-1968. - Idealista" britanskog istoričara Nila Fergusona, čije je srpsko izdanje objavio CIRSD.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Predstavljajući autora knjige, predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić rekao je da je on vrsni poznavalac istorije i da ne beži od izazova i teških pitanja.

Rekao je da je Ferguson najpre odbio molbu Henrija Kisindžera da napiše njegovu biografiju, ali se potom predomislio i uradio prvi deo knjige.

Sam Ferguson kaže da je pisanje knjige shvatio kao svoju istorijsku odgovornost. Prvi deo biografije o Kisindžeru prevazilazi biografske okvire i oslikava najznačajnije političke trendove 20. veka, dodao je Jeremić.

Fergusonova knjiga oslikava životni put Henrija Kisindžera, od traumatičnog detinjstva u nacističkoj Nemačkoj do najviših pozicija vlasti u Americi. Knjiga obuhvata istorijski period od uspona nacizma preko Drugog svetskog rata do hladnog rata.

Prvi deo biografije završava se 1968. godine kada Kisindžer postaje američki državni sekretar za mandata predsedniika Ričarda Niksona. Predstavljanje knjige bilo je i prilika da se Ferguson, istoričar i publicista osvrne i na nekoliko aktuelnih tema svetske politike.

Povodom predsedničkih izbora u SAD on je rekao da su stručnjaci potcenjivali republikanca Donalda Trampa, ali da on misli da je to greška. Tramp nije kvalifikovan za tu funkciju, ocenio je Ferguson, ali je dodao da je sve uvereniji da će on biti budući predsednik SAD.

Govoreći o predstojećem referendumu o ostanku Britanije u EU, Ferguson je rekao da su šanse da se tako nešto desi pola-pola, ali da će eventualni izlazak Britanije izazvati novu krizu i da će evropski projekat biti u problemu.

Kada je reč o Bliskom istoku, Ferguson je ocenio da su sukobi rasturili taj deo sveta i da se on više neće sastaviti.

"Ko god bio novi amaerički predsednik imaće težak zadatak da promeni strategiju SAD prema Bliskom istoku", rekao je on.

Migracije bi, kako je dodao, mogle da budu još veće ako se sukobi nastave.

Tokom promocije u prepunoj sali hotela Metropol kojoj su prisustvovali ambasadori, predstavnici intelektualnog, kulturnog života Srbije, predstavljen je i najnoviji broj časopisa "Horizonti".

Društvo

strana 1 od 144 idi na stranu