Ništa o "zaveri", u saopštenju o podršci putu ka EU

Podrška ambasadora EU i SAD evropskom putu Srbije je centralna tema relativno kratkog saopštenja objavljenog nakon sastanka Vučića, Davenporta i Skota.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.06.2016.

12:07

Ništa o
Foto: Tanjug

Premijer Srbije i ambasadori EU i SAD sastali su se iza zatvorenih vrata u Vladi Srbije nekoliko dana nakon što su Kajl Skot i Majkl Davenport u pojedinim medijima označeni kao deo "zavere protiv srpske vlade". Iako se pretpostavlja da je i to jedna od tema njihovog razgovora, o tome nema reči u saopštenju.

Kako je ranije objavljeno, nisu predviđene izjave za medije, već samo saopštenje, a nije poznato hoće li Skot i Davenport govoriti o sastanku.

"Tokom sastanka, srpski premijer zahvalio je ambasadorima Davenportu i Skotu na podršci koju pružaju Srbiji na evropskom putu", navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, američki ambasador i ambasador EU "zajednički su podvukli svoju snažnu podršku ekonomskim i političkim reformama Vlade Srbije, kao i premijerovom cilju da pripremi Srbiju za pridruživanje Evropskoj uniji 2020. godine".

"S tim u vezi, diplomatski predstavnici dva najveća bilateralna donatora Srbije razgovarali su o svojoj posvećenosti realizaciji velikih programa saradnje, čiji prioriteti su usaglašeni sa Vladom Srbije. Ovi programi uključuju podršku u oblasti reformi javne uprave, pravosuđa, obrazovnog sistema, poljoprivrede, saobraćaja, energetike i zaštite životne sredine, kao i direktnu podršku ministarstvima, kakva je nedavna donacija vozila i opreme za Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane. Dvojica ambasadora istakli su važnost koju jačanje pravosudnog sistema i vladavine prava ima u privlačenju novih stranih investicija u Srbiji", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su Davenport i Skot naglasili "značaj napretka u naporima da se podrži i ojača regionalna bezbednost, uključujući i naredne korake u dijalogu sa Prištinom".

U saopštenju se navodi i da je Vučić uručio pismo saučešća za predsednika SAD Baraka Obamu povodom užasnog terorističkog napada u Orlandu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: