Zakon o finansiranju APV ispratio sve vlasti i još ga nema

Zakon o finansiranju Vojvodine čeka da na usvajanje već osam godina. Ispratio je do sada sve stranačke postave na oba nivoa vlasti, i pokrajine i republike.

Izvor: B92

Nedelja, 05.06.2016.

16:24

Zakon o finansiranju APV ispratio sve vlasti i još ga nema
Foto: Beta

Za sve to vreme nije dočekao da ga bilo koja vladajuća garnitura i usvoji. I naprednjačka većina, koja preuzima vlast u pokrajini, obećava da će im ovaj zakon biti prioritet.

Skoro deceniju Vojvodina čeka Zakon o finansiranju i svojih sedam odsto republičkog budžeta, što joj Ustavom sleduje. Zvuči jednostavno, a zapravo je jako komplikovano.

Za sve ovo vreme nije pronađen metod koji bi otkrio da je novac prebačen Vojvodini baš tih sedam odsto.

„S druge strane vi imate situaciju da je država uvek zadužena i da u republici ko je na vlasti uvek gleda kako da opelješi budžete lokalnih samouprava, APV, grada Beograda, grada Novog Sada, a ne još da to shvata kao budžetski trošak. Tako da mislim da tu često, bez obzira da li su na vlasti iste ekipe, različito se gleda i onda, naravno, pošto je uvek jača ova državna volja, obično se steknu uslovi da se ne prebace pare“, kaže politikolog Duško Radosavljević.

Zakon je za sve ove godine prošao razne faze, od inicijativa, preko radnih grupa, do platformi za njegovo donošenje. Sve to imalo je jednu zajedničku crtu – zaštita ustavnosti, odnosno tumačenje zakona o budžetskom sistemu, koji se odražava na finansiranje Vojvodine.

„Posledica toga jeste da ustav svih ovih deset godina nije ispoštovan, da u budžet APV nisu došla ogromna sredstva, koja se mere milijardama evra. Ne mogu da kažem da su oštećeni građani Vojvodine, ali u svakom slučaju nisu mogli da raspolažu onim čime bi inače raspolagali, a što bi sami uredili“, ističe pokrajinski sekretar za finansije u tehničkoj Vladi APV Zoran Radoman.

Da bi uopšte bio usvojen, preduslov je jedan drugi zakon. Onaj o nadležnostima pokrajine.

„Ustavni sud je jednom logikom švedskog stola birajući, čeprkajući po Statutu, toliko unakazio nadležnosti Vojvodine, tako da mi sad ne znamo koje su nadležnosti. One sigurno nisu one koje pišu u Ustavu, a na osnovu tih zakona o nadležnostima treba da se finansira, ako imate nadležnosti, finansirate, ako vi nemate nadležnosti, šta ćete finansirati“, kaže Radosavljević.

Naprednjaci, koji će biti stožeri buduće pokrajinske vlade, već pre prve konstitutivne sednice, najavili da će ovaj zakon biti jedan od prioriteta.

„Zakon o finansijama je naša ustavna obaveza i mislim da je veoma važno da to pitanje konačno rešimo, jer je to pitanje zloupotrebljavano od strane prethodne vlasti, vrlo često da bi se upravo izazivao taj sukob na relaciji Beograd - Novi Sad“, navodi Milenko Jovanov iz SNS.

Upućeni u vojvođanske prilike veruju da bi zakon o finansiranju mogao da bude usvojen tek krajem godine, kada na dnevnom redu bude i zakon o budžetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: