Prokupčanin – prvi Srbin u političkom životu Francuske

U želji da poboljša sliku Srbije u svetu, Francuz rodom iz Prokuplja Ivica Jović ušao je u politiku 2008. godine kao deo opozicije u gradu Epon nadomak Pariza.

Izvor: Južne vesti

Utorak, 31.05.2016.

20:28

Prokupčanin – prvi Srbin u političkom životu Francuske
Getty Images

Kako pišu Južne vesti, šest godina kasnije postao je zamenik gradonačelnika i većnik za omladinu i radi na unapređenju francusko-srpskog prijateljstva.

U Francuskoj je, kaže, rođen, završio školu i fakultet zahvaljujući tome što su njegovi roditelji sedamdesetih godina tu došli “trbuhom za kruhom i, nažalost, bez namere da se vrate u Srbiju”.

Pošto su mu struka administracija i ekonomija, tvrdi da nikada nije planirao da uđe u politiku. U tim vodama se ipak našao “iz želje da ojača prijateljstvo između Srba i Francuza”, ali i da poboljša imidž Srbije narušen ratovima devedesetih.

“Posle raspada SFRJ, jugoslovenski klubovi u Francuskoj su propali, sve je bilo manje druženja među našim ljudima, pogoršali su se odnosi između Srba i Francuza. Zato smo 2004. godine sa desetak Srba iz okoline Pariza osnovali klub “Srbija” koji danas ima 352 člana i sa kojim smo se kandidovali na lokalnim izborima 2008. godine”, na tečnom srpskom počinje priču Ivica Jović.

Inat i želja da pokaže da naš narod zaslužuje poštovanje, tvrdi on, bili su mu glavni motiv na putu ka uspehu.

Ušavši u opoziciju ovog malog grada od 7.000 stanovnika, udaljenom tridesetak kilometara od Pariza, postao je prvi Srbin u političkom životu Francuske.

“Šest dugih godina, koliko u Francuskoj traje mandat, borili smo se kao deo opozicije, da bismo 2014. godine postali deo vlasti, a ja od tada obavljam funkciju zamenika gradonačelnika grada Epon i većnika za omladinu i sport”, kaže Jović.

Jović navodi da u okolini Pariza živi dosta Srba koji su iz ekonomskih razloga tu došli da rade i žive. Mnogi od njih, kaže, žele da se druže, upoznaju Francuze sa svojom kulturom i običajima i ojačaju srpsko-francusko prijateljstvo.

Otkako je on sa svojim udruženjem ušao u francuske institucije, mogućnosti za tako nešto su mnogo veće.

“Najveći projekat na kome smo radili od 2014. godine bilo je bratimljenje Epona i Prokuplja. Već smo imali razne razmene: Srbi iz Epona su igrali prijateljsku utakmicu u Prokuplju, Prokupčani su dolazili ovde, naša delegacija je u Prokuplju potpisala Povelju o pobratimljenju... Prošle godine je u Eponu održan međunarodni turnir u video-igricama gde su gostovali i mladi Prokupčani”, nabraja Jović.

Ove godine se, kaže, u Eponu slavi stogodišnjica Verdenske bitke, što će biti prilika da u ovom gradu nastupi tridesetočlani hor iz Prokuplja, koji će pevati o srpsko-francuskom prijateljstvu, a delegacija iz ove opštine će provesti nekoliko dana na ceremoniji.

Godišnjica Verdenske bitke je naročito bitna ako se, kaže, ima u vidu da su Francuska i Srbija bile veliki prijatelji tokom Prvog svetskog rata.

“I dan-danas ne možemo da povratimo taj stepen prijateljstva kakav smo imali. Stariji i dalje osećaju tu snažnu vezu, ali mlađi Francuzi su danas više okrenuti Britaniji, Španiji i zemljama EU. Ali, korak po korak, i ojačaćemo ga”, optimističan je Jović.

Njegovo udruženje je, kaže, iniciralo i otvaranje srpske škole u Eponu, gde tridesetak dece srpskog porekla svake nedelje od devet do 12 sati dolazi u učionicu koju im je grad dao na korišćenje. Tu, navodi on, uče srpski jezik, istoriju i geografiju, čuvajući na ovaj način srpsko nasleđe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: