"Saudijci žele da Kosovo da pretvore u balkanski Molenbek"

Saudijska Arabija želi da pretvori samoproglašenu državu Kosovo u Molenbek na Balkanu, piše francuski list Puan, a prenosi Sputnjik.

Izvor: Sputnjik
Podeli

Autor Mišel Kolomes se poziva na podatke koje je prethodno objavio „Njujork tajms“. U pomenutom američkom materijalu se analizira zašto na Bliski istok sa Kosova stiže najviše obučenih džihadista.

Kosovo se pominje kao mala država nastala posle raspada Jugoslavije i kao mesto gde Saudijska Arabija šalje mnogo novca, ali i svoje propovednike. List pominje da se Kosovo stoga pretvorilo u regrutni centar Islamske države.

Dokaz za ove navode „Njujork tajms“ je našao nakon opsežnog istraživanja. Novac Saudijske Arabije „pomogao“ je da se stanovništvo, koje je većinom do početka 2000-ih ispovedalo umereni islam, masovno pretvorilo u vehabije, propovednike vrlo oštre i radikalne struje islama.

Saudijci nisu štedeli na ovom poduhvatu, pa su tako pozivali desetine studenata da dođu i izučavaju islam na univerzitetima širom Kraljevine. Osim toga, na Kosovu je izgrađeno i 240 džamija, što je za trećinu više od broja bogomolja u prethodnom periodu, a poslati su i imami kako bi propovedali „pravilni“ islam.

Rezultat zato ne čudi: uz povećan broj džamija, tu su i devojke koje sad moraju da nose hidžab, ali i stalna zastrašivanja kriminalaca na račun političara i novinara koje ovi smatraju „bezbožnicima“ jer imaju „previše umerene“ stavove. Isto tako, tu je i 314 mladih koji su se priključili Islamske države.

Dvoje je čak poginulo aktivirajući bombu tokom trorističkog napada, jedna osoba u Iraku, druga u Turskoj.

Nije slučajno, navodi francuski list, da su Amerikanci sada otkrili i objavili ove podatke.

Kao prvo, SAD se sve više distanciraju od Saudijske Arabije, koja je od kraja Drugog svetskog rata bila privilegovani partner Vašingtona u ovom regionu. Sada izlazi na videlo da su Saudijci zapravo tokom poslednjih 20 godina „zabadali nož leđa“ Americi.

A kao drugo, razlog za veliko razočaranje Sjedinjenih Država je to što su one pomogle Kosovu da se otcepi 2008. godine i smatrale su ga svojim protektoratom, zemljom sa umerenim islamom.

Vašington, zaključuje autor lista, nije video da im Saudijci iza leđa, a zahvaljujući sopstvenom blagostanju, finansiraju petu kolonu ljutih džihadista.

Kosovo

strana 1 od 67 idi na stranu