Tahiri: Dijalog sa Beogradom nije u ćorsokaku, ali ...

Kosovska ministarka za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri izjavila je da dijalog Beograda i Prištine nije u ćorsokaku.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Beta, arhiva
Foto: Beta, arhiva

Ona je još jednom ponovila da sprovođenje sporazuma o Zajednici srpskih opština (ZSO) neće početi bez rasformiranja srpskih paralelnih struktura na Kosovu.

Takođe, dodala je, da formiranje ZSO neće početi bez dobijanja, kako je rekla pozivnog broja za Kosovo i bez osamostaljenja elektromreže.

Ona je, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), naglasila da Beograd ne može jednostrano da formira ZSO i dodala da će se u Briselu formirati tri grupe koje će raditi na rasformiranju svih preostalih srpskih paralelnih struktura na Kosovu.

Tvrdi da se već pet godina vode pregovori o pozivnom broju za Kosovo i osamostaljenju elektromreže, da su sporazumi postignuti i sačinjeni planovi za njihovu primenu, ali da Beograd blokira te procese.

"Jasno smo stavili do znanja da bez rešavanja ovih pitanja neće biti preduzet nijedan korak za sprovođenje sporazuma o ZSO", naglasila je Tahiri.

Smatra da nije moguće da Vlada Srbije sama, jednostrano, formira Zajednicu opština sa srpskom većinom i, u tom kontekstu, primećuje da je Beograd shvatio da svakim delovanjem koje je u suprotnosti sa briselskim dijalogom, sebi blokira put prema evropskim integracijama.

Tahiri za RSE kaže i da dijalog nije u ćorsokaku, te da se očekuje da će se nastaviti i da će biti i sastanaka na visokom nivou u junu.

Istovremeno, istraživanje "Puls javnosti" na Kosovu koje je objavio UNDP pokazalo je da je oko 94 odsto kosovskih Albanaca i pripadnika drugih nacionalnih manjina, osim Srba, protiv formiranja Zajednice srpskih opština.

Većina Srba na Kosovu, 69 odsto, snažno ili donekle podržava formiranje ZSO, nasuprot kosovskim Albancima i ostalima, koji su kazali da su snažno, ili donekle protiv osnivanja Zajednice.

Anketa javnog mnjenja na Kosovu sprovedena je od septembra 2015. do marta ove godine.

Kosovo

strana 1 od 67 idi na stranu