Anketa: 94 odsto Albanaca i nesrpskih manjina protiv ZSO

Priština -- Oko 94 odsto kosovskih Albanaca i pripadnika drugih nesrpskih manjina protiv je formiranja ZSO, pokazalo je ispitivanje Pulsa javnosti predstavljenog u Prištini

Izvor: Beta
Podeli

Nalazi su pokazali da većina kosovskih Srba (69 odsto) snažno ili donekle podržava osnivanje ove asocijacije.

Suprotno tome, većina kosovskih Albanaca i ostali (94 odsto) izjavili su da su snažno ili donekle protiv osnivanja ZSO.

Pored toga, ispitivanje je pokazalo da 32 odsto kosovskih Albanaca, kao i 29 odsto kosovskih Srba smatra da osnivanje ZSO omogućava srpskim institucijama da nastave da funkcionišu na Kosovu.

Međutim, dok je 35 odsto kosovskih Albanaca izjavilo da osnivanje ZSO označava segregaciju na Kosovu između albanskog i srpskog dela, samo 17 odsto kosovskih Srba deli isto mišljenje.

Štaviše, šest odsto kosovskih Albanaca ocenilo je da je Zajednica srpskih opština ekvivalentna bosanskoj Republici Srpskoj, dok 20 odsto kosovskih Srba veruje da bi to značilo kraj srpskih institucija na Kosovu.

Istovremeno oko četiri odsto kosovskih Albanaca navelo je da ZSO ima neznatan uticaj na razvoj Kosova, dok je većina drugih etničkih grupa (48 odsto) izjavila da stvaranje ZSO nije relevantno za njihove živote.

Kada je reč o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, većina kosovskih Srba (oko 62 odsto), kao i većina kosovskih Albanaca (56 odsto) i ostale zajednice (oko 52 odsto) ocenili su da će normalizacija tih odnosa biti od velike važnosti.

Skoro 54 odsto kosovskih Albanaca i oko 25 odsto kosovskih Srba ocenilo je da sporazum o demarkaciji granice Crne Gore i Kosova predstavlja najbitniju temu o kojoj treba postići dogovor tokom pregovora u Briselu.

Kosovo

strana 1 od 67 idi na stranu