"Srbija je zemlja humanosti": Otvoreno Miksalište 2.0

U Beogradu, u ulici Gavrila Principa 15, otvoren je novi prostor za pomoć migrantima i izbeglicama - Miksalište 2.0.

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.05.2016.

19:01

ilustracija: Info centar

Državni sekretar Ministarstva za rad Nenad Ivanišević je poručio tom prilikom da je Srbija zemlja humanosti i da će pomoći svakome kome je pomoć potrebna.

Ivanišević je, na otvaranju obnovljenog Miksališta na novoj adresi, podsetio da niko sa troje ili četvoro dece ne napušta svoj dom iz dobrih razloga.

Šef Kancelarije UNĆ u Srbiji Hans Fridrih Šoder je pohvalio saradnju vlade i nevladinih organizacija, Mikser Hausa, volontera, i svih koji su "pomogli da se ovo mesto pretvori za 16 dana u jedan divan objekat".

Otvaranjem Miksališta, dodao je, nastavlja se projekat pomoći migrantima koji je počeo pre osam meseci.

"Ovo je timski rad koji je uverio državu koliko je važno raditi sa civilnim ruštvom. Važno je da država ne može i ne treba sama da radi na pomoći izbeglicama," rekao je Šoder.

Prema rečima Ivana Lalića, Miksalište 2.0 će u dve barake, koliko obuhvata novi prostor, zadržati dosadašnji koncept, a osim pomoći, migranti će moći da pohađaju kurseve jezika i kompjutera, radi lakšeg integrisanja i u naše društvo.

"Ovde ćemo za nekoliko meseci otvoriti restoran istočnjačke hrane, imaćemo edukaciju, napravićemo mali gift shop, sve s idejom da razvijemo preduzetvništvo kod njih i da promovišemo model socijalnog preduzetništva kod nas koji će sutra koristiti i žrvama nasilja, Romima, svima kojima je potrebna pomoć", rekao je Lalić.

Istovremeno, kreativna direktorka Mikser festivala Maja Lalić najavila je da će predstojeći Mikser festival, koji počinje 8. juna, biti posvećen postojećim segregacijama, i osim migranata, baviće se drugim senzitivnim grupama koje postoje u našem društvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: