Slučaj Tesline urne: "Nerešeno pitanje" ili "dokon pop"

Nakon sednice Sabora Srpske pravoslavne crkve ponovo je otvorena tema o preseljenju urne s ostacima Nikole Tesle iz muzeja u portu Hrama Svetog Save.

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2016.

16:45

Slučaj Tesline urne:
Foto/Arhiva: Tanjug / Filip Krainèaniæ

To je bila i jedna od tema u susretu patrijarha Irineja s predsednikom Nikolićem. Srpska pravoslavna crkva pokušava da to sprovede već nekoliko godina.

Kako se približi jul tako i vaskrsne ideja o preseljenju urne velikog naučnika u portu Hrama. Srpska pravoslavna crkva o tome je iznela stav i na nedavno održanom Saboru.

"Ima, nažalost, i problema i nerešenih pitanja… Sabor, po ko zna koji put, ponavlja svoj stav da posmrtni ostaci srpskog i svetskog velikana, Nikole Tesle ne zaslužuju da budu muzejski eksponat nego da budu dostojno sahranjeni na odgovarajućem mestu pored Hrama Svetog Save na Vračaru, kao što su i Vuk i Dositej sahranjeni pred Sabornom crkvom u Beogradu", poručeno je iz SPC.

To je bila tema i u susretu s predsednikom Srbije. Da li je to put da, ovog puta, budu uspešni u nameri? Građanska inicijativa "Ostavite Teslu na miru" naučnika svrstava u nacionalno blago, a tretman prema njemu smatra - neprimerenim.

"Postoji jedan kampanjski prilaz, jedan nesistematični prilaz nacionalnom blagu, bez dužne pažnje, bez konsenzusa svih državnih i društvenih činilaca. Naš stav je nepromenjen, mi i dalje mislimo da Teslina urna treba da ostane u muzeju, gde joj je i mesto", kaže Vesna Miletić iz inicijative.

Ni profesori koji su na Beogradskom univerzitetu studentima prenosili znanja iza kojih stoji Teslina nauka ne vide u ideji preseljenja ništa drugo do pokušaj manipulacije.

"Besposlen pop i jariće krsti. Kolika količina ljudi će želeti da se promoviše nad ostacima mrtvog Nikole Tesle kad već ne može da ga dostigne u životu, to je jako teško reći. Za očekivati je da baš neće biti usamljen glas patrijarha, ali ja negde računam ovog puta na vernike SPC da se probude i pokušaju da objasne svom sosptevnom patrijarhu i ostalima, o čemu se tu radi", kaže Srbijanka Turajlić.

Protivnici ideje o preseljenju urne podsećaju da iza njihovog protesta stoje na desetine hiljada ljudi, koji će na ulici biti ponovo ukoliko se sa tom temom nastavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: