"Ako smo muslimani samo po nacionalnom pitanju, onda..."

Novoizabrani srbijanski muftija Abdulah Numan u izjavi za B92 pričao je o tome kako je živeo s pripadnicima raznih vera i u Indiji preuzeo islam.

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2016.

16:27

Foto: Tanjug

Numan je završio Petu beogradsku gimnaziju, sestrić je preminule čuvene glumice Ružice Sokić, prešao je u islam s 19 godina u Indiji. Ima tri fakultetske diplome.

„Živeo sam sa pripadnicima raznih vera, bio sam učenik kod budističkog kaluđera i njegov baštovan. On se brinuo o meni, hranio me“, kaže Numan.

Nakon toga, otišao je u Veliku džamiju Adžmira u Rodestanu u Indiji ,gde je grob čoveka koji je doneo islam u Indiju.

“Tamo sam postao musliman. Posle svih tih proučavanja sam primetio da u islamu ima nešto univerzalno”, rekao je Numan za B92 iz Melburna, gde predaje na fakultetu.

Raskol u Islamskoj zajednici dogodio se početkom 2007. godine, kada je u Beogradu formiran Rijaset Islamske zajednice Srbije, s reisom Ademom Zilkićem na čelu.

Uporedo je delovala i Islamska zajednica u Srbiji na čijem čelu je bio Muamer Zukorlić. U poslednjim dešavanjima Rijaset je raspušten, Zilkiću je istekao mandat, a Zukorlić je otišao u politiku.

“Ako hoćemo da budemo muslimani po nacionalnom pitanju, onda nismo baš pravi muslimani. Ako se takmičimo - moja nacija je bolja od tvoje ,onda od toga nema ništa”, kaže Numan.

Bilo je više neuspešnih pokušaja mirenja vođa dve islamske zajednice tokom proteklih godina. Najviše truda u pomirenje ulagala je Turska, a jedan od glavnih pomiritelja je bio odlazeći turski premijer Ahmet Davutoglu.

Uslovi su se stekli penzionisanjem reisa sarajevskog Mustafe Cerića, koji je godinama uporno tražio da Bošnjaci u Srbiji potpadaju pod njegovu nadležnost.

Muftija Abdulah Numan kaže da će doći u Srbiju i preuzeti dužnost čim u Australiji zamrzne svoj status na univerzitetu i završi privatne obaveze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: