Zagreb odustao od blokade, Brisel traži da se izbegne nova

Hrvatska je zaista obezbedila uslove da njeni zahtevi uđu u pregovarački proces Srbije i EU, ali ne onako kako je tražio Zagreb, saznaju "Večernje novosti".

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 31.05.2016.

21:53

Zagreb odustao od blokade, Brisel traži da se izbegne nova
Thinkstock

Prema navodima dopisnika beogradskog lista iz hrvatske prestonice, u oblikovanju merila za poglavlja 23 i 24, hrvatski zahtevi nisu prihvaćeni u formulacijama koje je Zagreb tražio, već su znatno ublaženi i prilagođeni evropskoj praksi.

Diplomatima u Briselu iz Zagreba će stići odobrenje da dozvole pristup definisanja merila za poglavlja 23. i 24. sa Srbijom, što znači da je zvanični Zagreb odustao od blokade.

Takođe, insistiraće se da dve zemlje bilateralno reše probleme, kako bi se izbegao ponovni pokušaj blokade Srbije na njenom evropskom putu.

Poslednjih dana Zagreb je bio pod snažnim diplomatskim pritiskom Brisela, ali i evropskih saveznika koji su tražili od Hrvatske da odustane od blokade kako bi se poglavlje 23. otvorilo za vreme holanskog predsedanja do kraja juna.

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač rekao je u utorak da su uslovi Hrvatske obaveza za Srbiju, kao i da bez poštovanja tih uslova nema napretka u pregovaračkom procesu Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: