Đurić zabrinut i nezadovoljan zbog "pasoške krize"

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da je zabrinut načinom na koji se tretiraju srpski građani na KiM koji poseduju važeće putne isprave Srbije.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 29.05.2016.

16:04

Default images
Foto: Beta

"Niko ne može Srbe na KiM naterati da prihvate pasoše na kojima su neprihvatljivi simboli nelegalno proglašene državnosti Kosova. Mi ćemo taj problem rešiti ili administrativnim merama, ili poželjnije, kroz proces dijaloga u Briselu", rekao je Đurić za TV Pink.

Kaže da se samo zato što piše da je pasoše izdala "Koordinaciona uprava MUP-a Srbije za KiM", ne dozvoljava ulazak u bezviznu šengensku zonu.

Smatra da i za naše građane južne pokrajine mora važiti vizna liberalizacija i kaže da ako je EU uzela geografski princip, pa ograničila viznu liberalizaciju na centralnu i severnu Srbiju bez KiM, sada kada želi da je proširi na KiM, onda mora važiti princip da vizna liberalizacija važi za teritoriju i za ljude, a ne za dokumenta.

"Jedan od velikih izazova i pred novom vladom je borba za očuvanje naših interesa na KiM i ponosni smo na činjenicu da je SNS osvojila više od 69 odsto podrške u našoj južnoj pokrajini i to nas obavezuje da nastavimo još snažnije da radimo za naš narod na KiM", rekao je Đurić.

Ističe da je KiM prethodnih godinu dana jedno veliko gradilište, da se gradi 150 stanova, lokalni putevi, renoviraju škole i bolnice, "kao u drugim delovima naše zemlje".

"Što se tiče pregovora u Briselu, oni i dalje jesu jedan od najtežih poslova i zadataka. S druge strane, razgovaramo najčešće sa ljudima koji ne žele istinski da se sporazumevaju i dogovaraju, koji u tim razgovorima učestvuju zato što misle da je to dobro za njih, u smislu da će da ih potapše po leđima međunarodna zajednica, da će imati snažniju međunarodnu podršku i zato tako sporo i slabo ide sa dogovaranjem", kaže Đurić.

Podvlači da, ipak, u prethodnim mesecima, Srbije nije izgubila gotovo ništa što je od suštinskog značaja za njen narod i da nije bilo lako sačuvati naše institucije na KiM.

"Uspeli smo 'filigranskim spoljnopolitičkim radom' da dođemo do toga da većina tereta za nesprovođenje sporazuma koji se ne sprovode ipak bude na strani ljudi iz Prištine", kaže Đurić.

Osim toga, Đurić, novi potpredsednik SNS izjavio je da niko na vrhuncu snage nije uradio ovo što je SNS uradila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: