Haos od ranog jutra u FR: Gore gume, blokiran most... FOTO

Sindikalni aktivisti jutros su palili gume i blokirali glavni most u gradu Arfleru na severnoj obali Francuske.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Širom Francuske nastavljaju se štrajkovi i protesti zbog reforme zakona o radu koji pogoršava položaj zaposlenih.

Demonstranti su se okupili rano jutros na centralnom gradskom trgu, bacali petarde i duvali u pištaljke, ali nisu žalili zbog poremećaja saobraćaja koji su izazvali.

"Moramo da gađamo tamo gde boli, a to su novčanici šefova", izjavio je zvaničnik sindikata Gil Gijomar.

Aktivisti su zatim otišli na dva kilometra dug Most Normandi, preko reke Sene u gradu Avru, gde su zapalili gume i blokirali naplatne rampe.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Širom Francuske se organizuju štrajkovi i protesti zbog reforme zakona o radu, kojom je predviđena duža radna nedelja i olakšano otpuštanje da bi, navodno, i zapošavanje bilo lakše, ali protivnici promena kažu da će obogatiti vlasnike kompanija, a da neće stvoriti obećana radna mesta.

Istovremeno, francuske nuklearne elektrane danas rade kapacitetom koji je smanjen za najmanje četiri gigavata, pošto su se radnici koji su članovi sindikata CGT pridružili štrajku protiv planiranih reformi, objavljeno je na sajtu operatera RTE, navodi Rojters.

Zaposleni u 19 nuklearnih elektrana odlučili su juče da stupe u štrajk na protestima protiv reforme i zakona o radu, koji predviđaju produženje radne nedelje i lakše otpuštanje zaposlenih.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Na aerodromu u Tuluzu je danas 15 odsto letova otkazano ili odloženo, prenose francuski mediji.

Protivnici predloženih izmena u domenu rada danas zaoštravaju svoje akcije u pokušaju da pokolebaju vladu u rešenosti da sporni zakon sprovede u delo, pa su tako za danas najavljeni marševi u Parizu i unutrašnjosti zemlje, blokade naftnih objekata, poremećaji saobraćaja...

Štrajkovi su paralisali poslovanje u Francuskoj i doveli do prekida u snabdevanju gorivom prošle nedelje.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Blokade rafinerija i skladišta su deo socijalnih nereda i žestokih protesta protiv reforme rada koju predlaže nepopularna socijalistička vlada predsednika Fransoa Olanda.

Filip Martinez, lider sindikata CGT, koji je organizovao blokadu i štrajkove kod rafinerija, upozorava da će se akcija nastaviti dok kontroverzni zakon o radu ne bude povučen.

Trenutno najmanje šest od osam rafinerija u Francuskoj ili ne radi, ili radi smanjenim kapacitetom, a saobraćaj je dodatno otežan zbog štrajka na železnicama koji je izazvao haos među građanima koji na posao idu vozom.

Oland je rekao da su protesti neprihvatljivi i obećao da će razbiti blokadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 615 idi na stranu