Dojče vele: Austrijska desnica se dodvorava Srbima

Biračko telo u Austriji je pred izbore bilo toliko podeljeno, da bi ovaj put na izbore u većem broju mogli da izađu čak i doseljenici iz bivše Jugoslavije.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 22.05.2016.

15:25

Dojče vele: Austrijska desnica se dodvorava Srbima
Foto: Tanjug/AP

To se navodi u tekstu “Dojče vele“ (DW) i tvrdi se da se "austrijska desnica dodvorava Srbima".

Novinar DW razgovarao je s izvesnim Petrom iz Kragujevca koji je izneo sopstveno mišljenje o današnjem drugom krugu predsedničkih izbora u Austriji.

Desničari se dodvoravaju nama Srbima, ali ja ne znam koliko je to iskreno. Istovremeno je dobro što hoće da smanje broj stranaca u zemlji, svega se nakupilo, previše je“, kaže Petar.

Nemački radio ocenjuje da se "nikada za mesto austrijskog predsednika nisu borile dve ovako oprečne političke opcije", navodeći da Aleksander Van der Belen i Norbert Hofer, kandidati Zelenih i Slobodnjaka, zastupaju liberalnu i oštru desničarsku političku opciju.

Goran Novaković, autor i kulturni radnik, zaposlen u bečkom Odeljenju za pitanja integracije, navodi da doseljenici i izbeglice iz bivše Jugoslavije "generalno retko izlaze na izbore i često nemaju jasno definisan politički stav, no upravo bi oprečnost političkih pozicija mogla biti presudna da i oni ovaj put ipak izađu na izbore“.

Moguće je da će desničari mobilisati više birača poreklom iz Srbije, ali eventualno i iz Hrvatske i BiH, nego u prvom krugu. Tu se radi o ljudima kojima je politika Zelenih preterano liberalna, a pogotovu kada se radi o pravima manjina i izbeglica, posebno iz muslimanskih zemalja. Tu se birači iz bivše zajedničke države ne razlikuju od rođenih Austrijanaca koji misle da nema više mesta ni za koga, a kamoli za potencijalne teroriste“, kaže Novaković za DW.

Nedad Memić, publicista i dugogodišnji urednik časopisa "Kosmo", glasila za ljude sa područja bivše zajedničke države, kaže da se Slobodarska partija Austrije (FPO) "aktivno trudi da se obrati srpskoj zajednici, prvo s pitanjem Kosova, zatim s vrlo problematičnim stavovima oko Bosne i Hercegovine, te pozivanjem Milorada Dodika u Beč, koji evo već druge izbore zaredom Srbima u Austriji daje otvorenu preporuku da glasaju za FPO i njihove kandidate“.

On smatra da „tako ofanzivna politika“ nailazi na prihvatanje kod onih Austrijanaca srpskog porekla koji „posebnu pažnju pridaju nacionalnim pitanjima i emotivno reaguju na pitanje položaja Kosova ili Republike Srpske“.

DW tvrdi da je "populizam deo strategije slobodnjaka, u to se austrijska javnost mogla uveriti i tokom brojnih duela predsedničkih kandidata" i dodaje da to "strategija koja se pokazuje efikasnom i kod klijentele u kafani "'Lepa Brena', gde se već u prepodnevnim satima uz rakiju sluša turbo-folk".

Gledao sam tv-duel Hofera sa Van der Belenom i Hofer ga je rasturio. I za Hofera ću da glasam, on je za to da muslimani više ne smeju u Austriju“, kaže tako Marko, jedan od gostiju kafane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: