Tusk: Crna Gora velika zemlja, Crnogorci veliki narod

Podgorica -- Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da je Crna Gora "velika zemlja", bez obzira na veličinu, a da su Crnogorci "veliki narod", iako nisu brojni.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

"Vi ste svojom istorijom, ponosom, hrabrošću, mudrošću, strpljenjem pokazali da ste velika zemlja i veliki narod, bez obzira na veličinu teritorije i brojnost", kazao je Tusk na svečanosti u centru Podgorice, povodom desete godišnjice obnove državne nezavisnosti.

Tusk je govorio na crnogorskom jeziku, poručivši da Crna Gora "zaslužuje još i više" i da će njen narod ostvariti "svoje snove", bezbedan i bogat život u evroatlantskim integracijama.

"Vi to zaslužujete, jer ste veliki narod", rekao je Tusk, pozdravljen više puta snažnim aplauzima velikog broja prisutnih na Trgu nezavisnosti.

Crnogorski premijer Milo Đukanović je ocenio da je referendum o obnovi nezavisnosti 21. maja 2006. godine, "možda i najvažniji događaj i u novijoj istoriji" ne samo Crne Gore, nego i regiona.

"Na Balkanu se ne dešava često da se tako složena pitanja rešavaju demokratski i na miran način", rekao je Đukanović.

Đukanović je rekao da je u vreme referenduma u Crnoj Gori postojala "gotovo polovina homogenizovanih protivnika" nezavisnosti, a da je danas njihov broj sveden na desetak odsto.

Prema rečima Đukanovića, vreme je potvrdilo da u crnogorskom referendumu nema pobednika i poraženih.

"Svi smo pobednici. Pre 10 godina doneli smo hrabru odluku da preuzmemo‡ svoju budućnost", rekao je Đukanović.

On je kazao da je 1999. godina bila od presudne važnosti za okretanje Crne Gore obnovi nezavisnosti, jer kako je objasnio, nije pristala "na samouništavajuću odluku o sukobu sa NATO-om".

"Crna Gora je pouzdan činilac saradnje u regionu i njegove stabilnosti", rekao je Đukanović i dodao da su susedi Crne Gore njeni prijateji.

U prvoj deceniji obnovljene nezavisnosti, Crna Gora je po rečima Đukanovića, ostvarila mnoge pozitivne rezultate, veći bruto društveni proizvod, veću zaposlenost, bolji život stanovništva.

Crnogorski premijer je rekao da su temelji države Crne Gore u njenim oslobodilačkim bitkama, u antifašističkom 13. julu 1941. godine, u zajedničkoj Narodno-oslobodilačkoj borbi jugoslovenskih naroda u Drugom svetskom ratu, u posleratnoj Jugoslaviji.

On je rekao da je 1918. godine Crnogorcima "nepravedno oteta država".

Podsetivši na "tragične posledice" Mojkovačke bitke 1916. godine i "tragičan" pohod na Dubrovnik 1991. godine, Đukanović je rekao da se nikada više ne smeju ponoviti ni Mojkovac, ni Dubrovnik.

Đukanović je svoj govor pred više hiljada prisutnih, i u prisustvu diplomatskog kora i zvanica iz inostranstva, rekao da se nezavisnost mora "mora čuvati, negovati i afirmisati".

"Nezavisnost Crne Gore je naša najveća obaveza", poručio je Đukanović.

Nakon govora Tuska i Đukanovića, u centru Podgorice, na specijalno uređenom prostoru, počeo je kulturno-umetnički program u kome su izvođači "prošetali" kroz istoriju Crne Gore, od stare Duklje, srednjovekovne Zete, Kraljevine Crne Gore, do današnjih dana. Program je veoma naglašeno pokazao multietnički, multireligijski i multikulturalni karakter Crne Gore.

strana 1 od 125 idi na stranu