RHMZ: Kakvo će biti leto

Beograd -- Srbija će imati malo toplije leto u odnosu na prosek, ali ne tako toplo kao prošle godine, izjavio je prognostičar RHMZ Branko Bijelić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

"Kako se ide ka poznijem letu, temperature bi bile polagano više i vrlo verovatno da bi avgust bio malo topliji u odnosu na prosek, ali ne kao 2012. godine, kad su bili probijani rekordi", rekao je Bijelić Tanjugu, komentarišući najave NASA da će ova biti najtoplija godina ikada.

Rekao je da prognoza zavisi od oblasti gde se gleda, te da treba imati u vidu da je NASA ipak istraživački centar.

"Za razliku od njih, američki Nacionalni centar za prognozu okoline, Evropski centar za prognozu vremena bave se kratkoročnim, srednjeročnim i sezonskim prognozama i imaju malo drugačije informacije", rekao je Bijelić.

Dodao je da se na osnovu temperature površine mora, koja je obično vodeći činilac koji utiče na procese velikih razmera na duži vremenski rok, ukazuje na to da u Evropi neće biti tako visoke temperature u toku leta.

Prema prognozama RHMZ, u većem delu Srbije biće prosečno toplo leto, na jugu Srbije malo toplije, a srednja letnja temperatura imaće vrednost u intervalu od 21 do 25 stepeni, s podjednakom verovatnoćom da će biti vlažno, normalno vlažno ili suvo.

Postoje nagoveštaji da će jun i jul biti prosečno topli i prosečno vlažni, srednja temperatura za Beograd u junu biće oko 24 stepena, u julu oko 29, dok će avgust biti topliji i imaće srednje maksimalne temperature vazduha za 0,8 stepeni iznad proseka, što znači da bi srednja avgustovska temperatura u Beogradu bila oko 30 stepeni.

Bijelić je dodao da je sneg koji je pao u Ivanjici, Prijepolju, Novoj Varoši normalna pojava, kao i da se dešavalo da čak i u junu temperatura padne na 10-12 stepeni.
"Drugim rečima, u oblastima od 800 metara nadmorske visine pa nadalje, u višim, brdovitim predelima ume da pada susnežica i sneg, tako da to nije ništa novo, na Kopaoniku je to sasvim uobičajena pojava", rekao je Bijelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 134 idi na stranu