Jovanović: Razgovaraću s Vučićem, ali ne guram se

Lider LDP Čedomir Jovanović kaže da će podržati Aleksandra Vučića kad se bori za modernu i evropsku Srbiju, ali ne kada je paradigma vlasti s fantomkama.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.05.2016.

14:52

Jovanović: Razgovaraću s Vučićem, ali ne guram se
Foto: Tanjug

Jovanović je na pres-konferenciji rekao da se "ne gura u Vučićevu vladu", već da je za njega i LDP najvažnija Srbija, za koju, kako je primetio, može da se bori i u vlasti u opoziciji.

"Svakako ću razgovarati sa Vučićem, kao što sam razgovarao uvek sa svima i u tim razgovorima niti će jedina niti prva tema biti moje mesto u njegovoj vladi", rekao je Jovanović odgovarajući na pitanja novinara u sedištu LDP-a.

Na spekulacije u medijima da će biti član vlade, Jovanović je odgovorio da one nisu slučajne, ali da Vučić i on nisu za to dali povod.

"Mislim da se radi o velikom strahu onih koji su pomislili da su konačno promenili orijentaciju naše zemlje da su izbori, koji su ostali za nama, politička potvrda ambicije koja je otvoreno iskazana u prethodnom periodu kroz želju da Srbija prekine svoj evropski put i da se zaustavi i vrati nazad u okvire onoga u čemu smo živeli devedesetih godina", rekao je Jovanović. Na pitanje o karakteru buduće vlade Jovanović je rekao da bi bilo nepristojno i pogrešno da odgovara umesto Vučića, a zatim objasnio da je njegov odnos prema Vučiću isti kao i prema svakom drugom u zemlji i ne proizilazi iz onoga šta će taj neko raditi sutra, već iz onoga šta je radio prethodnih 20 godina.

U tom smislu, dodaje, Vučić će moći da računa na njegovu podršku ukoliko se bori za evropsku, modernu, demokratsku Srbiju, jakih institucija u kojoj vladaju zakoni i poštuju se prava.

"Ako želi da vodi dijalog sa kosovskim Albancima i seče taj Gordijev čvor koji nas davi, ako se bori za stabilnost u regionu...", naveo je Jovanović, ali i dodao da će se boriti protiv njega "ukoliko je paradigma vlasti sa fantomkama", kada ubijenog premijera i predsednika DS Zorana Đinđića navodi kao čoveka koji je svoju politiku realizovao u saradnji sa Zemunskim klanom i kada vodi evropsku politiku tako da podrška građana ideji evropske Srbije bude na minimumu.

Uz poruku da se uvek trudio da bude odgovoran prema zemlji te da će tako biti i ubuduće, Jovanović je novinarima rekao da će ih obavestiti ako bude išao na razgovor kod Vučića, kao i o sadržaju tog razgovora, te da će nakon toga o potezima odlučiti u dogovoru sa svojom strankom.

Navodeći da je njegova lična obaveza, ali i obaveza stranke, da konsoliduju građansku scenu i naprave dogovore koji će je učiniti konkurentnom SNS-u, Jovanović je najavio razgovore s ljudima iz LDP o izbornom rezultatu.

"Svi mi kažu da treba da budem srećan što se vraćamo u skupštinu, ali ja ne mislim da je to dovoljno. Želim da možemo mnogo više da utičemo na političke tokove u zemlji", rekao je Jovanović.

Upitan o medijskim napisima u vezi sa predsedničkim izborima, Jovanović je rekao da u toj stranci niko i ne razmišlja o njima i da je do sada dva puta učestvovao - 2008. i 2012, jer je to bila njegova obaveza - prvi put da bi neko izneo normalan stav u vezi s kosovskom krizom, Bosnom, Srebrenicom i Hagom, a drugi put jer su raspisani tokom parlamentarne kampanje i to je bio jedini način za medijsko pojavljivanje.

Odnos s koalicionim partnerima SDS-om i LSV-om, kako je objasnio, zasnovan je na fundamentalnim vrednostima.

"Nismo vezani pupčanom vrpcom, ali ako, primera radi, LSV uđe u koaliciju u Vojvodini sa SNS-om, neću smatrati da je Nenad Čanak postao četnik, već da će ostati ono što je i do sada bio", rekao je Jovanović i dodao da u Skupštini Srbije LDP neće formirati poseban poslanički klub, ili možda, u dogovoru sa SDS-om to ipak učini, iz pragmatičnih razloga, kako bi se dobilo više vremena za poslaničko obraćanje.

Podsećamo, predsednik SDS Boris Tadić pozvao je u sredu svoje koalicione partnere iz LDP i LSV da se javno izjasne da li će sarađivati s novom vladom Aleksandra Vučića.

"LDP i LSV treba da se izjasne da li prihvataju status opozicione stranke ili bi da sarađuju sa vladom Aleksandra Vučića", rekao je Tadić.

Jovanović mu je nakon toga odgovorio da nema potreba da mu se Tadić obraća preko konferencija za medije.

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić ranije danas na pitanje da li će u vladu pozvati i Čedomira Jovanovića i Nenada Čanka rekao je da će "zvati sve", ali da mediji ne bi trebalo da pokušavaju da konstruišu neke teme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: