Tadić: LDP i LSV javno da kažu da li će sa Vučićem

Predsednik SDS Boris Tadić pozvao je svoje koalicione partnere iz LDP i LSV da se javno izjasne da li će sarađivati s novom vladom Aleksandra Vučića.

Izvor: B92

Sreda, 11.05.2016.

13:51

Tadić: LDP i LSV javno da kažu da li će sa Vučićem
Foto: Tanjug

"Ne želim da nosim breme pritajene ili tihe saradnje sa vladom Aleksandra Vučića", rekao je Tadić na konferenciji za novinare.

On je naveo da je u kontaktu s koalicionim partnerima i da on zna njihov stav, ali da je potrebno da ga oni javno iznesu.

"LDP i LSV treba da se izjasne da li prihvataju status opozicione stranke ili bi da sarađuju sa vladom Aleksandra Vučića", rekao je Tadić.

On je rekao da poziv upućuje pre svega svojim koalicionim partnerima, ali da po pitanju saradnje sa SNS-om treba da se izjasne i svi ostali opozicioni lideri.

"Mislim da je trenutak za objedinjavanje opozicije", naveo je Tadić.

Bivši predsednik države rekao je da su i pre izbora plasirane insinuacije o mogućnostima saradnje sa naprednjacima čiji je cilj bi da se oslabi izborni razultat njegove političke opcije.

Odgovarajući na pitanje da li bi bio iznenađen ako bi se njegovi koalicioni partneri odlučili za saradnju sa SNS, Tadić je rekao da ga na političkoj sceni Srbije više nista ne može iznenaditi.

Prema njegovim rečima, SDS se zalaže za parlamentarnu saradnju o principijelnim pitanjima i sa strankama koje su potpuno drugačije programske orijentacije poput Dveri. Tadić istovremeno najavljuje i nastavak razgovora s Demokratskom strankom kako bi se utvrdila forma i način zajedničkog delovanja.

Ponovio je da njegova stranka neće na bilo koji način sarađivati s Vučićem i Srpskom naprednom strankom.

"Niko nas nije zvao na razgovore o novoj Vladi, a i kada bi nas zvao mi u tome ne bismo učestvovali", rekao je Tadić.

On je rekao da sebe ne može da zamisli u saradnji s premijerom koji kod rušenja objekata u Savamali jedini problem vidi u tome što je to učinjeno noću, a ne i u tome ko je to i na koji način uradio.

Tadić je naveo da će podržava protest koji je zbog rušenja objekata u Savamali najavila Demokratska stranka, a nije isključio ni mogućnost da u njemu i lično učestvuje.

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić ranije danas na pitanje da li će u vladu pozvati i Čedomira Jovanovića i Nenada Čanka rekao je da će "zvati sve", ali da mediji ne bi trebalo da pokušavaju da konstruišu neke teme.

Osim toga, generalni sekretar LSV Bojan Kostreš rekao je u ponedeljak da bi ta stranka prihvatilearazgovore sa SNS o ulasku u Vladu, ako bi se usaglasili oko političkih stavova LSV.

"Mi razgovor sa SNS ne bismo odbili, ali imamo svoje političke stavove koje ne menjamo i ako bismo se oko toga složili, može. Nama je politika najvažnija, a da li ćemo biti opozicija ili pozicija, to nam je svejedno. Da li bismo mi SNS-u bili prihvatljivi i da li bi oni bili spremni da razgovaraju o našim dobro poznatim stavovima i programu, takode je pitanje, ali ne treba praviti račun bez krčmara", rekao je Kostreš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: