Vučić: Imamo informacije da će biti nereda u Srpskoj

Beograd -- Premijer Aleksandar Vučić je rekao da obaveštajne službe imaju informacije da je moguće da dođe do nemira tokom najavljenih protesta u Republici Srpskoj.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

I opozicija i vlast su najavili mitinge u Banjaluci za 14. maj, a Vučić je rekao da Vlada Srbije apeluje na sve političke aktere da sačuvaju mir.

"Mir i stabilnost su uslovi bez kojih Srbija ne može napred. Zato sam razgovarao sa Miloradom Dodikom, Mladenom Ivanićem i Mladenom Bosićem i izrazio zabrinutost zbog tih informacija", rekao je Vučić.

Pročitajte još:

Kako je rekao, postoje informacije da bi moglo da dođe do nemira u Banjaluci i zato Srbija "moli sve političke aktere u Republici Srpskoj" da sve prođe u miru.

"Da ne dođe do nemira, da svi putevi budu dobro obezbeđeni. Ne znam kako će se sačuvati mir tamo gde se nađu dve grupe autobusa, ali molim sve da sa punom odgovornošću sagledaju budućnost Republike Srpske", rekao je Vučić.

Srpski premijer je naveo da bi nemiri bili problem i za RS, ali i za BiH i za Srbiju.

"Budućnost i opstanak Republike Srpske bi bili dovedeni u pitanje bilo kakvim sukobima ili fizičkim obračunima, a Srbija bi bila dovedena u nezavidan položaj", rekao je Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Vučić je rekao da informacije o mogućim neredima "nisu dramatične, ali jesu upozoravajuće". Kako je rekao, informacije su stigle iz srpskih obaveštajnih službi i one ukazuju na mogućnost da dođe do većeg kršenja reda i mira i ugrožavanja bezbednosti ljudi u Republici Srpskoj.

Kako je rekao, njegove apele Dodik, Ivanić i Bosić "dobro razumeju".

"Samo ih molimo da se sačuva mir u Republici Srpskoj, jer nam ne treba bilo kakav srpsko-srpski sukob. Jedna tuča, posle toga niko ne može ništa da sačuva", rekao je Vučić.

Opozicioni Savez za promene je za 14. maj zakazao proteste građana zbog lošeg ekonomskog i socijalnog stanja u RS, a potom je SNSD saopštio da će istoga dana organizovati miting svojih pristalica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 287 idi na stranu