"Ura" za Besmrtni puk u maršu kroz Beograd FOTO/VIDEO

Besmrtni put prošao je i kroz Beograd povodom proslave državnog praznika Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 09.05.2016.

13:40

Foto: Tanjug

Besmrtni puk je naziv za ceremoniju tokom koje učesnici nose fotografije članova porodica koji su učestvovali u ratu.

Uz burne pozdrave Beograđana i povike "Ura", više stotina Rusa i Srba, uključujući ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina i veterane koji su doputovali iz Moskve, Kazahstana i Azerbejdžana, učestvovali su u svečanom maršu.

Ova ceremonija je prvi put održana 2012. u Tomsku, a već 2014. godine u 500 gradova u sedam zemalja. Građani u Beogradu prošetali su ulicama noseći pred sobom veliki natpis “Besmrtni puk”. Iza natpisa hodali su ljudi noseći fotografije svojih predaka poginulih u Drugom svetskom ratu.
Foto: Tanjug
Osim toga, mogle su se videti crvene zastave, kao i zastave Srbije.

U šetnji su učestvovali i nekadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić, ministar rada Aleksandar Vulin, kao i lider SNP Nenad Popović, koji je u rukama držao fotografiju svog pretka Boška Popovića.

Šetnji je prisustvovalo i nekoliko hiljada građana

Iako je povorka blokirala saobraćaj u centru Beopgrada, prolaznici su burnim aplauzima pozdravljali kolonu na njenoj maršruti, od Groblja oslobodilaca Beograda preko Terazija do Ruskog doma, i zajedno s učesnicima pevali su ruske pesme poput "Racvetali jablani i ruže".
Foto: Tanjug
Branilac Beograda, 94-godišnji Žika Mićić, biciklom je došao da isprati "Besmrtni puk".

"Čekali smo ih šest meseci da nam dođu. Ja sam bio sa partizanima kod Avale, kako bi presekli put Nemcima, a Rusi su došli iz pravca Smedereva. Da nam nisu došli Rusi sa kaćušama, nemačka divizija, koja se povlačila iz Grčke zapalila bi ceo Beograd", priseća se 94-godišnji biciklistički maratonac.

Mićić ističe da se s ponosom i tugom seća dana kada je ruska vojska nastavila put ka drugom frontu, u pravcu Beča.

Kolonu "Besmrtnog puka" je predvodio motocikl s kojeg se vijorila ruska zastava, u pratnji je bilo nekoliko stotina građana, među kojima se podjednako čuo ruski i srpski jezik uz povremeno - zajedničko uzvikivanje "Ura".

Kolona se na momenat zaustavila ispred hotela Moskva, čiji gosti su izašli da se slikaju s učesnicima.

Učesnici su nosili slike ruskih i srpskih vojnika koji su branili Jugoslaviju od fašističkih osvajača, boraca Prvog svetskog rata i odbrane agresije NATO, i crno - narandžaste Lente Svetog Georgija koje su simbol hrabrosti i pobede, a u Srbiji je i simbol jedinstva s ruskim narodom.

Učesnici marša stigli su do Ruskog doma, gde im se obratio ambasador Čepurin, obučen u svečanu uniformu.

Kroz povike okupljenih "Rusija - Srbija", ambasador Čepurin je pozvao okupljene da se "sete svojih slavnih predaka".

"Ovo je sećanje na one koji su poginuli za otadžbinu. Ovo nije politički događaj. Pre svih pozdravljam srpske veterane. Zahvaljujem sunarodnicima koji su doputovali iz Moskve, iz Belorusije, Kazahstana i Azerbejdžana povodom ovog praznika", rekao je Čepurin.

Ove godine ceremonija je održana i u Beogradu u organizaciji Ambasade Rusije, ali i u još 50 zemalja.

Osim toga, 7. maja prvi put Besmrtni puk prošao je i Pekingom. Marš je organizovan u parku Nanguan, blizu Ruskog kulturnog centra u Kini.

Vlasti su dozvolile da u maršu učestvuje samo 50 ljudi, prenosi Sputnjik. Učesnici marša su prošetali kroz park noseći fotografije svojih rođaka koji su se borili u ratu i pevajući pesme o Drugom svetskom ratu.
Foto: Tanjug
Drugi svetski rat u Evropi okončan je 9. maja 1945. godine, kada je kapitulirala nacistička Nemačka.

U Berlinu je nešto posle posle ponoći 8. maja, odnosno prvih minuta 9. maja 1945. bezuslovnu kapitulaciju Nemačke potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel.

U ime Sovjetskog saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pružali otpor, između ostalih i u Jugoslaviji
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: