Srbija obeležila Dan pobede: Uvek na pravoj strani (FOTO)

Objedinjena svečanost povodom Dana Vojske Srbije i Dana pobede u Drugom svetskom ratu održana je na glavnom gradskom trgu u Zrenjaninu.

Izvor: B92, RTS

Ponedeljak, 09.05.2016.

12:12

Srbija obeležila Dan pobede: Uvek na pravoj strani (FOTO)
Foto: Tanjug

Svečanosti u Zrenjaninu prisustvovao je čitav državni vrh, brojni pripadnici vojske i građani.

Nikolić je u svom obraćanju naveo da je ponosan zato što prisustvuje paradi i istakao 24. april, dan kada je podignut Drugi srpski ustanak.

„Da nije bilo njihove hrabrosti, istrajnosti i požrtvovanosti, možda ni danas ne bismo bili slobodni“, rekao je predsednik
Foto: Tanjug
Kako kaže, Vojska Srbije jačala je između dva svetska rata, a vojska je institucija u koju građani imaju najviše poverenja.

„Srbija je nastala između dva ustanka i uvek se branila od jačeg i na pravoj strani“, kazaoje Nikolić.

Takođe, navodi Nikolić, ove godine obeležavamo i 102. godinu od početka Prvog svetskog rata „u kojem je srpska vojska ispisala svoje najslavnije stranice“.
Foto: Tanjug
Kako je ranije saopštilo Ministarstvo odbrane, na svečanosti je učestvovalo oko 1.300 pripadnika tog resora i Vojske Srbije i više od 40 motornih i borbenih vozila, oklopnih transportera, tenkova, vazduhoplova i plovnih objekata.

Deveti maj se obeležava i kao Dan Evrope.
Foto: Tanjug
Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju.

U Berlinu je nešto posle ponoći 8. maja, odnosno prvih minuta 9. maja 1945. godine, potpisana bezuslovna kapitulacija nacističke Nemačke.

U ime Nemačke akt je potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog saveza maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.
Foto: Tanjug
Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa još nekoliko dana davali otpor, između ostalih i u Jugoslaviji (do 15. maja).

U ratu, koji je trajao nešto kraće od šest godina, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika, a poginulo je između 55 i 60 miliona ljudi, a njih oko 35 miliona je ranjeno.

Tačni podaci o žrtvama, posebno na području nekadašnje Jugoslavije, nikada nisu utvrđeni
Foto: Screenshot
"Srbija stoji čvrsto na putu ka punopravnom članstvu u EU, ali želi da u Evropu uđe celovita - tako ili nikako", poručio je Nikolić.

"Neki predstavnici EU nam nagoveštavaju eventualno uslovljavanje ulaska Srbije u Evropsku zajednicu naroda priznavanjem Kosova i Metohije. Ako to zaista budu tražili od nas, znači da nas ne žele. Srbija, članica UN, želi u Evropu da uđe celovita - tako ili nikako. Na tom principu je Evropa zasnovana, takvu Evropu želimo. Preci su nam otadžbinu Srbiju poverili u celosti i takvu je moramo sačuvati za potomke", istakao je Nikolić.

Srbija je, kako ističe, iskreno, rečju i delom, posvećena primeni principa slobode, razumevanja i saradnje, uz uvažavanje različitosti, ali i održanju mira u zemlji, regionu i svetu.
Foto: Tanjug
Predsednik je poručio i da ne smemo da zaboravimo da je zločin počinjen, da smo zauvek u obavezi prema žrtvama da ih pominjemo i s pijetetom da ih se sećamo.

Jugoslavija je, kako je rekao, treća zemlja u Evropi po broju stradalih u Drugom svetskom ratu, a neuporedivo najveći procenat žrtava činili su Srbi, ili s puškom u ruci ili stradali u dva nemačka i mnogo ustaških logora, jedinih koncentracionih logora u svetu specijalizovanih za smeštaj i pogrom srpske, romske i jevrejske dece.

"U želji da se nikada ne ponovi, uveren da danas nema zlikovca koji bi u tome učestvovao, pozivam naše komšije da se okrenemo budućnosti pošto Srbija želi da sarađuje sa svim zemljama regiona", rekao je Nikolić.
Foto: Screenshot
Dodao je da je zato čudno zašto, uprkos naporima da se prevaziđu današnji problemi, na našem evropskom putu stoje snage u Hrvatskoj, koje kao da se utrkuju ko će jače da nas podseti na namere ozloglašenih pokreta iz Drugog svetskog rata.

"Mi u sebi nalazimo snagu da pređemo preko svega, nudimo gledanje u oči i dijalog o svim otvorenim temama. Uveren sam da, iako je prošlost bila teška, budućnost možemo da gradimo zajedno", naglasio je Nikolić.

Srbija je, prema njegovim rečima, kroz istoriju branila svoje i na to možemo da budemo posebno ponosni.
Foto: Tanjug
"Svoje nismo dali, a tuđe nas nikada nije interesovalo. Između dobra i zla uvek smo birali dobro, mada nam to često nije donosilo dobra", rekao je predsednik države.

Nikolić je napomenuo da je Vojska Srbije, u periodima velikih izazova i kriza, pružala podršku jačanju mira, bezbednosti i stabilizacije u regionu, a u misijama širom sveta dobijala brojne pohvale i primer je profesionalizma i posvećenosti.

"Od vas očekujem jedinstvo i poštovanje principa odbrane i očuvanje integriteta Srbije i identiteta Vojske Srbije. Očekujem da pripadnici svih jedinica odlično izvršavaju postavljene zadatke, svesni da je zakletva koju su dali ujedno i zavet našim precima - junacima i herojima - našoj otadžbini, da će svoje dužnosti obavljati postavljajući uvek na prvo mesto vojničku čast", naveo je Nikolić.
Foto: Tanjug
Istakao je i da je ponosan što se Dan pobede obeležava u Zrenjaninu, gradu koji je oduvek bio primer složnog života različitih nacija i simbol zajedničkog otpora nebrojenim neprijateljima, koji je oličenje istrajnosti, prihvatanja različitosti, razumevanja, borbe protiv nepredvidivih ćudi prirode, njenog sputavanja i obnavljanja, jedan od onih gradova koje s ponosom nazivamo istorijskim i kulturnim centrima Vojvodine i Srbije.

"U promenama imena vašeg grada, ispričana je priča o srpskim pobedama. Veliki Bečkerek 1935. godine, u čast Kralja Petra Prvog, čija ga je vojska oslobodila, menja ime u Petrovgrad. Posle pobede u Drugom svetskom ratu, u čast svog sugrađanina, heroja Žarka Zrenjanina, 1946. godine dobija ime koje i danas nosi. Vaše učestvovanje u pobedama još jedan je razlog koji nas na današnji dan - Dan pobede u Drugom svetskom ratu, dovodi u ovaj lepi grad na Begeju", rekao je Nikolić.
Foto: Screenshot
.
Foto: Screenshot
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: