Konačni rezultati PIK: 63 mandata za SNS

Pokrajinska izborna komisija je donela odluku o dodeli madnata poslanicima Skupštine AP Vojvodine na osnovu rezultata ostvarenih na izborima 24. aprila.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 05.05.2016.

13:10

Konačni rezultati PIK: 63 mandata za SNS
Foto: Tanjug

Prema rezultatima predstavnike u pokrajinskom parlamentu ima devet izbornih lista, od kojih najviše - 63 mandata ima lista "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje", izjavio je predsednik PIK-a Darko Rudić.

Rudić je na konferenciji za novinare pročitao konačne rezultate izbora koje je utvrdio PIK, a po kojima je koalicija okupljena oko SNS-a osvojila 44,48 odsto glasova ili pomenutih 63 od ukupno 120 mandata, koliko broji pokrajinski parlament.

Koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije osvojila je 8,86 odsto glasova i 12 mandata, po 10 poslanika u budućem pokrajinskom parlamentu imaće Srpska radikalna stranka, koja je osvojila 7,66 odsto glasova i koalicija na čijem čelu je Demokratska stranka sa 7,24 odsto osvojenih glasova.

Devet mandata u Skupštini AP Vojvodine imaće Liga socijaldemokrata Vojvodine, koja je osvojila 6,43 odsto glasova, a lista "Dosta je bilo" ima sedam mandata i za nju je glasalo 5,54 odsto izašlih birača.

Savez vojvođanskih Mađara, na osnovu 4,88 odsto osvojenih glasova na pokrajinskim izborima, imaće šest madata u pokrajinskoj skupštini, a dva mandata će imati lista "Mađarski pokret za autonomiju" koja je osvojila 1,71 odsto glasova, dok je jedan mandat pripao Zelenoj stranci, za koju je glasalo 1,14 odsto birača.

Ostale liste koje su učestvovale na pokrajinskim izborima, kako je Rudić istakao, nisu osvojile dovoljan broj glasova da bi prešle cenzus.

"Od 1.729.376 birrača u Vojvodini na birališta je izašlo 963.208 ili 55,70 odsto glasača, a u Skupštinu AP Vojvodine je ušlo devet izbornih lista, dok je šest lista ostalo ispod cenzusa", rekao je Rudić.

Član PIK-a Jelena Zlojutro je rekla da nije bilo prigovora na izborni proces u Vojvodini i da nikakvih nesuglasica nije bilo unutar Pokrajinske izborne komisije.

"Sistem brojanja glasova na biračkim mestima je bio takav da su prvo brojani listići za republičke, pa za lokalne izbore, a tek na kraju su brojani listići za pokrajinske izbore, što je razlog zbog čega su rezultati pokrajinskih izbora stizali kasnije od ostalih", rekla je Zlojutro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: