Srpski sveštenik: Sve je izgorelo, ostali samo zidovi

Njujork -- Crkva je potpuno izgorela, krov je potpuno uništen, ostali su samo zidovi, izjavio je za RTS starešine Crkve Sveti Sava na Menhetnu Đokan Majstorović.

Izvor: FoNet, RTS
Podeli
Foto: YouTube/Screenshot (Jason Beinstein)
Foto: YouTube/Screenshot (Jason Beinstein)

Majstorović je rekao da je požar izbio oko 17h po lokalnom vremenu, ukazujući da je "to najžalosnija vest koja se mogla dogoditi, posebno na sveti veliki praznik".

Iz komšiluka su prvo primetili da se u crkvi nešto događa, pozvali su vatrogasnu službu, opisao je Majtorović i dodao da se vatrogasna kola još nalaze oko crkve i još traje gašenje.

Kako je saopštila njujorška vatrogasna služba, crkva je bila prazna kada je izbio požar koji se brzo proširio i zahvatio celo zdanje na zapadnoj 25. ulici u distriktu Flatiron.

"Svi mi koji živimo u blizini crkve smo evakuisani i ne možemo da priđemo bliže od 200-300 metara. Crkva je potpuno izgorela, krov je potpuno uništen, ostali su samo zidovi. Vladika je bio ovde i on će obavestiti Patrijaršiju", rekao je Majstorović.

Vatrogasna služba objavila je da se srušio deo krova i da je struktura zgrade nestabilna. Istraga o požaru je u toku, a policija isključuje mogućnost terorističkog akta.

Crkva, poznata i kao Kapela Trojstva, sagrađena je sredinom 19. veka po nacrtu arhitekte Ričarda Updžona i građena je u gotskom stilu.

Nekada je pripadala Protestanskoj crkvi, ali ju je vladika Nikolaj Velimirović, uz pomoć vernika, otkupio za potrebe srpske zajednice.

Hramu su vremenom dodavani vizantijski elementi i ona je postala arhitektonski dragulj Njujorka.

Od prvih dana 1944. godine, kada je osveštana, crkva u Njujorku postala je srpski pravoslavni misionarski centar. U njoj su organizovane i kulturne, obrazovne i društvene aktivnosti.

Od 1968. godine crkva Svetog Save nalazi se na listi njujorških znamenitosti.

Svet

strana 1 od 615 idi na stranu