Srpski sveštenik: Sve je izgorelo, ostali samo zidovi

Crkva je potpuno izgorela, krov je potpuno uništen, ostali su samo zidovi, izjavio je za RTS starešine Crkve Sveti Sava na Menhetnu Đokan Majstorović.

Izvor: FoNet, RTS

Ponedeljak, 02.05.2016.

10:47

Srpski sveštenik: Sve je izgorelo, ostali samo zidovi
Foto: YouTube/Screenshot (Jason Beinstein)

Majstorović je rekao da je požar izbio oko 17h po lokalnom vremenu, ukazujući da je "to najžalosnija vest koja se mogla dogoditi, posebno na sveti veliki praznik".

Iz komšiluka su prvo primetili da se u crkvi nešto događa, pozvali su vatrogasnu službu, opisao je Majtorović i dodao da se vatrogasna kola još nalaze oko crkve i još traje gašenje.

Kako je saopštila njujorška vatrogasna služba, crkva je bila prazna kada je izbio požar koji se brzo proširio i zahvatio celo zdanje na zapadnoj 25. ulici u distriktu Flatiron.

"Svi mi koji živimo u blizini crkve smo evakuisani i ne možemo da priđemo bliže od 200-300 metara. Crkva je potpuno izgorela, krov je potpuno uništen, ostali su samo zidovi. Vladika je bio ovde i on će obavestiti Patrijaršiju", rekao je Majstorović.

Vatrogasna služba objavila je da se srušio deo krova i da je struktura zgrade nestabilna. Istraga o požaru je u toku, a policija isključuje mogućnost terorističkog akta.

Crkva, poznata i kao Kapela Trojstva, sagrađena je sredinom 19. veka po nacrtu arhitekte Ričarda Updžona i građena je u gotskom stilu.

Nekada je pripadala Protestanskoj crkvi, ali ju je vladika Nikolaj Velimirović, uz pomoć vernika, otkupio za potrebe srpske zajednice.

Hramu su vremenom dodavani vizantijski elementi i ona je postala arhitektonski dragulj Njujorka.

Od prvih dana 1944. godine, kada je osveštana, crkva u Njujorku postala je srpski pravoslavni misionarski centar. U njoj su organizovane i kulturne, obrazovne i društvene aktivnosti.

Od 1968. godine crkva Svetog Save nalazi se na listi njujorških znamenitosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: