Neonacistički grafiti veličanja Ljotića u Novom Sadu /FOTO

U Novom Sadu osvanulo je nekoliko grafita koji veličaju Dimitrija Ljotića i parolu koju je propagirao uoči i tokom Drugog svetskog rata.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 03.05.2016.

23:27

Neonacistički grafiti veličanja Ljotića u Novom Sadu /FOTO
Foto: Tanjug

Grafiti: "Slava Ljotiću" i "Bog, Nacija, Rad", ispisani su na metalnoj ogradi gradilišta, kao i na fasadama nekoliko zgrada među kojima je i mađarsko Novosadsko pozorište.

Kako tvrde pojedini lokalni mediji slični grafiti su ispisani na još nekim lokacijama u gradu.

Takođe, nepoznati počinioci su osim grafita i neke bandere i stubove izlepili i nalepnicama s fašističkim i nacističkim porukama, preneo je lokalni Radio 021.

Na grafitima su ispisane poruke koje pozivaju na smrt antifašista, dok je na većini ispisano ime Dimitrija Ljotića, vođe srpskih fašista iz perioda pred i tokom Drugog Svetskog rata.
Foto: Tanjug
Neke poruke govore i o ideologiji grupe koja je grafite napisala, a to je fašistički slogan "rad, red i disciplina".

Direktor Javno komunalnog preduzeća Gradsko zelenilo Aleksandar Bogdanović rekao je Tanjugu da je "antigrafitna jedinica" tog preduzeća poslata na lice mesta i da će pomenuti grafiti biti uklonjeni tokom dana.

"Čim smo saznali za pojavu grafita odmah smo dali nalog 'Antigrafitnoj jedinici' da ih ukloni i to će biti i učinjeno tokom dana", rekao je Bogdanović.
Foto: Tanjug
Ljotić je 1935. osnovao profašističku stranku Zbor. Predlagao je ekstremnu političku filozofiju koju je odlikovao srpski seljački paternalizam, verska etika Srpske pravoslavne crkve, monarhizam i potpuna odanost dinastiji Karađorđević, kao i nedemokratsko, korporativno uređenje države i u integralno jugoslovenstvo.

Bio je i antiliberal i antidemokrat, suprotstavljajući se tradicionalnim političkim strankama, ne prihvatajući masone i Jevreje, i iznad svega komuniste.

Posle okupacije Jugoslavije 1941. Nemci su mu predlagali da osnuje svoju vladu, no on je to odbio i predložio generala Milana Nedića za mesto premijera. Tokom rata, Ljotić je bio osoba od najvećeg nemačkog poverenja. Bio je načelnik za moral u Srpskom dobrovoljačkom korpusu, čiji su pripadnici po njemu nazivani "ljotićevci".

Ljotić je tajno održavao kontakte sa četnicima generala Dragoljuba Mihailovića. Poginuo je 1945. u automobilskoj nesreći u Sloveniji dok je pokušavao da stvori antikomunistički savez koji bi se suprotstavio Jugoslovenskoj armiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: