"Merkelova ne želi Štajnmajera kao predsednika Nemačke"

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da nije saglasna sa predlogom da šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer postane novi predsednik zemlje.

Izvor: B92

Subota, 30.04.2016.

22:13

Foto: GettyImages

Hrišćansko-demokratska unija, koju predvodi Merkelova, kao i Socijaldemokratska partija Nemačke, koju vodi Štajnmajer, čine vladajuću koaliciju koja treba da predloži jednog kandidata za naredne predsedničke izbore.

Merkelova je saopštila da ne može da podrži kandidaturu Štajnmajera za najvišu političku funkciju u zemlji, navodi “Špigl”.

Mandat aktuelnog predsednika Joahima Gauka ističe 2017. godine, a mnogi stručnjaci računaju na to da će naredni mandat preuzeti upravo Štajnmajer.

Trenutni ministar spoljnih poslova je jedan od najpopularnijih političara u Nemačkoj, a njega podržava ukupno 70 odsto građana te zemlje.

Istovremeno, autoritet Merkelove je prilično narušen nakon neuspešne politike koju je sprovodila povodom migrantske krize i trenutno uživa podršku od oko 45 odsto građana Nemačke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: