"Šta god da se desi, potrebna promena izbornog procesa"

Končani rezultati izbora još nisu poznati, međutim šta god da se desi, potrebna je ozbiljna revizija zakona i procedura koji utvrđuju celokupan izborni proces.

Izvor: B92

Subota, 30.04.2016.

16:31

Foto: Tanjug

Ponovljanjem izbora na 15 biračkih mesta i proglašavanjem konačnih rezultata, završiće se parlamentarni izbori. Iako je pobednik uveliko poznat, svaki od 19.631 glasa, ipak bi mogao da bude presudan za budući saziv republičkog parlamenta.

Statistički minoran procenat, za izbore je od velikog značaja. Pogotovo za one koji se bore za cenzus.

Glasovi sa preostalih 0,18% biračkih mesta ne mogu da utiču na konačan rezultat ističe analitičar Dejan Vuk Stanković.

“Ovi ponovljeni izbori od 4. maja mogu možda da promene sastav parlamenta ali ne mogu da promene ono što je politički ishod tih izbora a to je da će SNS nastaviti da vlada. Naravno za sve stranke koje se bore da uđu u parlament jako je važno da u parlamentu budu. Ti izbori će biti vrlo zanimljivi jer ipak postoji broj koji oni moraju da dobiju, iz druge partije neće dići ruke tako lako od tih izbora, pretpostavljam da će i oni animirati članstvo. Što veći broj ljudi izađe na izbore to će zadatak koalicije DSS-Dveri biti teži“, naveo je Stanković.

Za sada postoje dve moguće projekcije parlamenta. Prema jednoj svoje mesto u skupštini naći će ukupno 12 lista (od toga pet manjinskih). Prema drugoj u parlament ulazi ukupno 11 lista (među kojima pet manjinskih). Osim u broju lista razlika je i u broju osvojenih mandata.

Upravo održani izbori i postizborni proces koji će biti gotov tek posle proglašenja konačnih rezultata potvrđuju da je potrebna ozbiljna revizija zakona i procedura koji utvrđuju celokupan izborni proces, poručuju iz Crte.

“Problemi koje smo identifikovali na sam izborni dan a to su glasanje bez lične karte, bez prethodne provere da li je birač već glasao, jedno opšte prilično loše znanje i spremnost biračkih odbora da sprovedu izbore. S druge strane sada vrlo pomno naši pravnici prate na koji način RIK sprovodi zakone“, rekao je šef posmatračke misije CRTA "Građani na straži" Raša Nedeljkov.

Do famoznih 100% obrađenih biračkih mesta RIK će stići najkasnije u subotu 8. maja u 20h.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: