AFP: U Hrvatskoj nostalgija za nacističkom prošlošću

Ustašku NDH u kojoj je ubijeno na stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma njeni moderni simpatizeri vide kao preteču današnje Hrvatske, piše AFP.

Izvor: index.hr

Petak, 29.04.2016.

19:27

AFP: U Hrvatskoj nostalgija za nacističkom prošlošću
Foto: AFP

Francuska agencija u tekstu navodi i poslednji primer komemoracije u Jasenovcu, za koju kažu da su je bojkotovali "besni Jevreji, etnički Srbi i antifašističke grupe".

“Bojkot je bio hrabra i ispravna odluka u senci porasta neonacističke ustaške nostalgije koja se širi Hrvatskom”, navodi Efraim Zurof iz izraelskog Centra "Simon Vizental".

AFP upozorava da je u Hrvatskoj na sceni nostalgija za nacističkom prošlošću, preziranje nacionalnih manjina i pritisak na medije, a hrvatski aktivisti kažu da je netolerancija u alarmantnom porastu od dolaska nove konzervativne vlade.

Istoričar Tvrtko Jakovina rekao je za AFP da je odavno prisutno umanjivanje i relativizacija ustaških zločina, ali je "sada penetriralo u kabinet ministra i u medije".

U kontekstu politike, AFP pominje ministra kulture Zlatka Hasanbegovića nazvavši ga "navodnim simpatizerom ustaša".

Novi dokumentarac o logoru Jasenovac, koji su Jevreji nazvali pokušajem revizije mračne prošlosti Hasanbegović je hvalio kao najbolji način za osvetljavanje kontroverznih delova hrvatske istorije”, navodi se u tekstu.

Takođe, ističe se i fudbalska utakmica u Osijeku protiv Izraela na kojoj su hrvatski "navijači" skandirali ustaški pozdrav "Za dom spremni".

U tom kontekstu, AFP spominje premijera Hrvatske Tihomira Oreškovića koji je "kritikovan jer nije reagovao na ustaški pozdrav".

“Dan posle, vlada je osudila simbole totalitarnih režima ali se nije ogradila pojedinačno od ustaša”, piše AFP.

Predsednik zagrebačke Jevrejske opštine Ognjen Kraus kaže za AFP da država jednostavno ne čini ništa i ne želi ništa ni učiniti da bi zaustavila uspon krajnje desnice, prenio je portal "Indeks".

“Konačno su i predsednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i premijer Orešković osudili ustaške zločine nakon što im je u posetu došao specijalni izaslanik SAD za pitanja Holokausta”, piše AFP u tekstu.

U tekstu se bave i prošlim parlamentarnim izborima i kažu da HDZ nije uspeo da dođe do potpune pobede, a spominje se i sukob Milijana Brkića i Milorada Pupovca od pre mesec dana.

Prisetili su se i protesta koje su predvodili Velimir Bujanec i Marko Jurič u kojem su se, kako su napisali, uzvikivali ustaški pozdravi, a policija nije reagovala.

AFP se prisetio i izjave saborskog zastupnika HDZ-a Željka Glasnovića koji je medije nazvao najvećom preprekom demokratiji, a nije im promakao ni napad na novinara Antu Tomića, te reakcije ministra kulture koji je taj napad komentarisao rečima da svi moramo biti svesni onoga što pišemo ili govorimo.

Na samom kraju pominje se i sve veći uticaj crkve, a u tom kontekstu AFP piše o protestima studenata Filozofskog fakulteta zbog najavljene saradnje s KBF-om.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: