Dodik pisao UN, žali se na pravosuđe BiH i SIPA

Banjaluka -- Predsednik RS Milorad Dodik je u pismu generalnom sekretaru UN Ban Ki-Munu izneo optužbe na račun pravosudnih institucija BiH.

Izvor: Tanjug
Podeli

Dodik u popratnom pismu, poslatom uz izveštaj RS Savetu bezbednosti UN u kojem RS daje svoje viđenje stanja u RS i BiH, tvrdi da je "tužilaštvo BiH zloupotrebilo krivično pravosudje i smenilo direktora SIPA".

"Od tada do danas, novi direktor SIPA, po ovlašćenju suda BiH i tužilaštva BiH, učestvuje u provokativnim oružanim upadima u policijske stanice i druge ustanove u RS, kao i politički motivisanim hapšenjima i uznemiravanju građana BiH", naveo je Dodik.

On je ocenio da se sud i tužilaštvo BiH nalaze pod ogromnim uticajem bošnjačkih političkih lidera i, povremeno, određenih službenika iz međunarodne zajednice.

Ovakve zloupotrebe podrivaju vladavinu prava, javne institucije, podelu vlasti i saradnju između vlada, koja je neophodna za borbu protiv terorizma i drugih oblika kriminaliteta, naveo je Dodik u pismu.

U ovom, kao i u ranijim dokumentima koje RS šalje Savetu bezbednosti UN u isto vreme kada i visoki predstavnik podnosi svoj izveštaj toj instituciji o stanju u BiH, ponovljeni su stavovi da je potrebna reforma sudske i tužilačke institucije na nivou BiH, prenela je Fena.

Navedeno je i da RS „snažno podržava kandidaturu BiH za članstvo u EU, ali smatra da se evropske integracije ne smeju koristiti kao izgovor za centralizovanje ovlašćenja suprotno Ustavu".

strana 1 od 117 idi na stranu