Grad: Nismo mi rušili u Savamali; Ko je, ne zna se

Grad Beograd nije učestvovao u rušenju objekata u Hercegovačkoj ulici, saopštila je služba za informisanje Gradske uprave grada Beograda.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 27.04.2016.

13:39

Grad: Nismo mi rušili u Savamali; Ko je, ne zna se
Ilustracija: Rušenje prvih zgrada za Beograd na vodi, foto Tanjug

"Grad Beograd ne poseduje informacije ko je učestvovao u rušenju, niti je bilo koja od nadležnih gradskih službi bila uključena na bilo koji način", navode iz gradske uprave.

"Jedina saznanja koja Grad ima povodom tog slučaja su ona koja su pristigla putem prijave komunalnog nereda zbog šuta na uglu Hercegovačke i Mostarske ulice, koju je anonimno lice uputilo Beokom servisu u ponedeljak u prepodnevnim časovima", navodi se.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenjuje da je odgovor gradonačelnika Beograda na njegov poziv da gradske vlasti pruže javnosti relevantne informacije o rušenju 1000 metara kvadratnih poslovnog prostora u Savamali, u noći 25. aprila od strane maskiranih lica, pod fantomkama, koji su tom prilikom lišavali građane slobode kretanja, oduzimali im mobilne telefone i druge pokretne stvari, kao poputno neadekvatan obavezama koje gradska vlast ima prema javnosti, građanima Beograda i Srbije.

"Nije prihvatljivo da gradska vlast smatra dovoljnim da o događaju takve vrste s takvim posledicama ona javnost obavesti o tome da ona ne zna ništa, osim da „nisu učestvovale nadležne gradske službe", naveo je Poverenik i dodao da je "posebno neprihvatljivo da u vezi sa pravom javnosti da zna sve informacije o tom ružnom događaju gradonačelnik upućuje Poverenika da se obrati nadležnim".

Poverenik je, naravno, obavio razgovore i sa ministrom unutrašnjih poslova i sa državnom tužiteljkom i od njih dobio uveravanja da će u okviru svojih nadležnosti preduzeti sve mere za rasvetljavanje predmenog slučaja. Ali nezavisno od poziva Poverenika i od toga šta će preduzeti MUP i tužilaštvo, gradska vlast bi morala biti svesna činjenice da građanima, u čije ime vrši vlast i raspolaže komunalnom policijom, ona sama duguje neuporedivo više informacije od te, da o događaju koji je krajnje zabrinjavajući, i sa stanovišta zakonitosti i sa stanovišta ljudskih prava, ona „nije učestvovala".

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić zatražio je ranije od Gradske uprave objavljivanje svih relevantnih informacija o rušenju dela Savamale, na prostoru koji se nalazi na uglu Hercegovačke i Mostarske ulice.

Pozivajući se na informacije dobijene od građana, Poverenik tvrdi da je u noći 25. aprila tridesetak maskiranih ljudi s "fantomkama" i naoružani palicama, srušilo objekte koje, kako se navodi, koriste privatnici na površini od oko 1.000 kvadratnih metara.

Gradonačelnik Siniša Mali odgovorio je Šabić i naveo da je zatražio informacije od nadležnih službi povodom ovog događaja.

"Nakon dobijenih povratnih informacija mogu da Vas obavestim da nijedna gradska služba nije postupala navedene večeri, niti su predstavnici neke od gradskih službi bili na terenu te večeri na navedenoj lokaciji. Dakle, potvrđujem da grad Beograd nema nikakve veze sa događajem o kome ste obavešteni od strane građana. Lično smatram da navodi iz Vašeg dopisa upućuju na to da je potrebno obratiti se državnim organima u čijoj je isključivoj nadležnosti postupanje po ovakvim informacijama", navodi se u odgovoru gradonačelnika.

Lalić: Nevaspitana odluka o rušenju, rok samo 48h

Rušenje Prihvatnog centra za migrante Miksališta u Savamali počelo je nakon što je delegacija Grada Beograda pre dva dana obavestila tu organizaciju da u roku od 48 sati treba da se iseli. Objekti se ruše zbog projekta "Beograd na vodi".

Direktor "Mikser hausa", u okviru kojeg radi Miksalište, Ivan Lalić kaže da nije sporna odluka o uklanjanju objekta, ali je, kaže, očekivao razumevanje i da im se omogući da se sa sporne lokacije isele do juna, kako bi imali vremena da pronađu novu.

Lalić je novinarima rekao da će Miksalište postupiti u skladu s odlukom Grada.

On je istakao da u Mikser hausu veruju da Beograd mora biti multikulturan grad i tako se i ponašaju, a da odluku o kratkom roku koji im je dat shvata kao nevaspitanje.

Prema njegovim rečima, i izbeglice, kojih je u poslednje vreme dolazilo i do 300 dnevno, zatečene su vešću, ali će Miksalište u koordinaciji s drugim organizacijama prebroditi trenutnu situaciju i pronaći rešenje za pomoć onima koji je u Miksalištu traže.

Lalić kaže da je Miksalište dobilo podršku Komesarijata za izbeglice, ali mu je lično žao što vlast nije prepoznala Miksalište kao tačku saradnje javnog i nevladinog sektora u vezi sa humanitarnim pitanjem pomoći izbeglim licima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: