RIK: Uvid bez svrhe, prigovori bezvredni

Beograd -- Iako je predstavnicima izbornih lista odobreno pregledanje izbornog materijala u prostorijama RIK, eventualni prigovori neće imati nikakvu vrednost.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Prema važećem zakonu, prigovori moraju da se podnesu u roku od 24 časa od odluke ili radnje koju podnosilac prigovora smatra nepravilnom.

Na pitanje o eventualnim prigovorima i o tome koja je onda svrha omogućavanja uvida u materijal strankama, predsednik RIK-a Dejan Đurđević rekao je da je "takav zakon i da su to svi znali".

"Takvo vam je zakonsko rešenje i to već 16 godina. Vi ste tražili uvid i dobili ste ga", rekao je Đurđević.

Podsetimo, iz RIK je, nakon što su stranke tražile ponovno prebrojavanje glasova, rečeno da RIK neće ponovo brojati glasove, ali da su "kutije i vreće na raspolaganju strankama".

Zahtev za uvid u zapisnike i njihovo fotokopiranje podnelo je više predstavnika lista s republičkih izbora, a najave da će kontrolisati ceo izborni materijal stigle su iz SNS, ali i iz stranaka opozicije - DS, koalicije Dveri-DSS, pokreta Dosta je bilo i liste SDS-LDP-LSV.

Na sednici RIK odobreni su zahtevi za uvid i Srpsko-ruskog pokreta i BDZ Muamera Zukorlića.

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović rekao je Tanjugu da sa sigurnošću može da kaže da u jednoj prostoriji izborni materijal pregledaju predstavnici njegove koalicije, SPS i Zavetnika, a da pretpostavlja da su u drugoj prostoriji predstavnici SNS, Dosta je bilo i DSS.

Kako je Đurđević rekao, očekuje se da će RIK raditi do duboko u noć, jer je tamo "trenutno haos" i teško je "uskladiti svu logistiku, džakove i pregledanje materijala sa obradom prigovora i preostalog materijala".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 275 idi na stranu